Predsednik SAD Džozef Bajden bio bi spreman da sprovede plan ulaganja u infrastrukturu, vredan 2.000 milijardi dolara, bez podrške republikanaca ukoliko ne bude postignut dogovor dve stranke, izjavila je američka sekretarka za energetiku Dženifer Grenholm, prenosi Beta.

„Bajden bi više voleo da njegov plan ima republikansku podršku, ali ako to ne uspe, verovatno bi podržao upotrebu proceduralne strategije koja bi demokratama omogućila da plan bude usvojen u Senatu“, rekla je Grenholm za televiziju Si-En-En. Kako prenosi Glas Amerike, u razgovoru je podsetila na Bajdenove reči da tokom mandata treba da obavi posao u korist SAD.

„Ukoliko većina Amerikanaca, demokrata i republikanaca širom zemlje, podržava potrošnju za razvoj naše zemlje, što nam ne bi dozvolilo da izgubimo globalnu trku, onda će to i učiniti“, istakla je ona.

Republikanci u Kongresu protive se Bajdenovom planu, koji se u medijima poredi sa Ruzveltovim „Nju dilom“, da poveća poreze, ocenjujući da će to naneti štetu američkim radnicima, usporiti ekonomski rast i dovesti do toga da američke kompanije budu manje konkurentne na svetskom tržištu. Poslovna zajednica u Americi podržala je obnovu infrastrukture, ali se takođe usprotivila povećanju poreskih stopa u strahu da bi to moglo da podrije eventualni profit.