Benjamina Karić, kandidatkinja Socijaldemokratske partije koja je predložena pošto je Bogić Bogićević nedavno povukao svoju kandidaturu, jednoglasno je danas izabrana za gradonačelnicu Sarajeva.

Benjamina Karić, druga žena u istoriji koja će voditi Sarajevo, kazala je u svom prvom obraćanju na novoj funkciji da „ljubav prema Sarajevu“ treba da bude motiv delovanja ukazujući da svi treba da rade kao tim isključivo u interesu Sarajeva i BiH.

„Mi smo deo evropske porodice i ponosni smo na naše ljude, vrednosti i dokazanu hrabrost“, kazala je naglasivši da je Sarajevo „slobodarski, evropski, kosmopolitski i olimpijski grad“.

Uprkos svemu, kazala je, Sarajevo uvek na kraju izlazi kao pobednik.

„Ono je neuništivo. Sarajevo je građansko, antifašističko, slobodarsko“. Posebnu pažnju prilikom rukovođenja grada, smatra, treba usmeriti ka diplomatiji – boljoj saradnji sa evropskim, ali i gradovima u BiH.

„Ja ne priznajem, niti podržavam podele, naša i moja misija je da ujedinimo i da stvaramo nove vrednosti. U srcu našeg grada već vekovima egzistiraju džamije, sinagoge, katoličke i pravoslavne crkve. Poštovanje verskih i drugih tradicija je duboko ukorenjeno u biću našeg čoveka. Verujem da opet dolazi vreme prosperiteta našeg grada, pomozite mi u tome“, rekla je.

Dosadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka (SDA) uručio joj je „ključ“ Grada Sarajeva.

Zamenici novoizabrane gradonačelnice biće Anja Margetić iz Naše stranke, koja je iz redova hrvatskog naroda i Haris Bašić iz reda Bošnjaka iz partije Narod i pravda.

Margetić je od 1997. Radila u Centralnoj banci BiH na poziciji šefice Službe za monitoring transakcija konvertibilne marke, a ušla je u istoriju sporta BiH kao plivačica koja je nastupala na Olimpijskim igrama u Barseloni na 100 i 200 metara stilom delfin.

Drugi zamenik Haris Bašić bio je ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo i ambasador BiH u Kraljevini Danskoj.

Najmlađa doktorka prava

Benjamina Karić (rođena Londrc) je rođena 1991. u Sarajevu. Potpredsednica je Socijaldemokratske partije čiji je član od svoje 18. godine. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta. Javnosti je poznata kao najmlađa doktorka pravnih nauka u BiH i prva posleratna doktorka klasičnog rimskog prava. Autorka je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Tečno govori engleski i nemački jezik.