Došlo je vreme za vraćanje naših snaga iz Avganistana, a SAD će sarađivati sa saveznicima na koordinisanom povlačenju iz te zemlje, izjavio je danas u Briselu šef američke diplomatije Entoni Blinken (Antony).

„Postigli smo ciljeve koje smo postavili. A sada je vreme da naše snage vratimo kući. Predsednik Bajden će kroz nekoliko sati govoriti o tome. A, ja sam ovde kako bismo blisko sarađivali sa saveznicima“, izjavio je Blinken po dolasku u sedište NATO povodom video konferencije sa kolegama iz zemalja članica Alijanse.

Blinken je istakao da je „ovo važan trenutak“ za Alijansu. „Pre skoro 20 godina, nakon napada na SAD 11. septembra, zajedno smo otišli ​​u Avganistan da se suočimo sa onima koji su nas napali i da osiguramo da Avganistan ne postane ponovo utočište za teroriste koji bi mogli da napadnu nekoga od nas“, podsetio je on.

Blinken i američki sekretar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) doputovali su juče u Brisel na sastanak na kojem će biti reči i o tenzijama sa Rusijom u Ukrajini.

Video konferencija najavljena je za danas u 16.30, saznaje se od diplomatskog izvora. Prethodiće joj sastanak ministara spoljnih poslova SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke, najavilo je nemačko ministrarstvo spoljnih poslova.

„Glavna tema razgovora biće Avganistan, kao i trenutni događaji na granici Ukrajine i Rusije i nuklearni sporazum sa Iranom“, preciziralo je nemačko ministarstvo.