Administracija predsednika Džozefa Bajdena najavila je da će otvoriti dodatni smeštaj za migrante pošto su se pojavile slike iz jednog prihvatnog centra u Teksasu na kojima se vidi kako su deca zbijena u prenatrpanim improvizovanim sobama.

U tom svojevrsnom gradu od šatora u gradu Dona na američko-meksičkoj granici, kojim rukovodi država, navodno je smešteno 1.000 ljudi. Fotografije koje su se pojavile su prve na kojima se vidi kakvi uslovi vladaju u smeštaju tog tipa od kada je Bajden postao predsednik.

Bajden je ukinuo neke od restrikcija za one koji ulaze u SAD, a koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp.

Nova administracija je ukinula politiku vraćanja dece bez pratnje sa granice, odlučivši umesto toga da ona budu smeštena kod porodica u SAD.

Sekretarka za odnose sa javnošću Bele kuće Džen Psaki rekla je da američka vlada radi na obezbeđivanju dodatnog smeštaja za one koji budu pristizali.

„To će biti mesta na kojima će deca imati pristup zdravstvenoj nezi, pristup obrazovnim resursima, kao i zakonskim resursima“, izjavila je Psaki.

Ona je ovo rekla pošto je teksaški kongresmen Henri Kuelar, demokrata, objavio fotografije na kojima se vidi kako deca u smeštajnoj jedinici u Doni spavaju na tankim dušecima na podu ispod prekrivača od folije.

Fotografije, koje su navodno napravljene tokom vikenda, izazvale su i zabrinutost zbog mogućeg nedostatka socijalnog distanciranja tokom pandemije virusa korona.

Kuelar kaže da su oni koji su smešteni u tom centru podeljeni u osam plastičnih „kapsula“ koje su prenatrpane.

Osim toga, aktivisti tvrde da im još nije obezbeđen adekvatan pristup hrani i higijeni.

„Ove fotografije pokazuju ono o čemu već dugo pričamo, a to je da ovakav smeštaj na granicama nije adekvatno mesto za decu. To nisu mesta na kojima bi deca trebalo da ostaju na duže“, naglasila je Psaki i dodala da je alternativa da deca budu poslata nazad „na to opasno putovanje, što, prema našem mišljenju, ne bi bila dobra odluka“.

Broj maloletnika bez pratnje na granici se naglo povećao tokom prethodnih meseci.

Džen Psaki kaže da posebnu zabrinutost izaziva porast broja dece bez pratnje koja stižu na američku granicu, i dodaje da je njihova dobrobit prioritet.

„Deca na našoj granici beže od nasilja, beže od progona i od užasnih situacija. Smatramo da je naša odgovornost da na human način pristupimo ovim okolnostima i da osiguramo da se prema njima dobro postupa i da budu smeštena u bezbednim uslovima“, rekla je Psaki.

Od kada je Bajden postao predsednik, na južnoj granici SAD se beleži veliki priliv pridošlica, među kojima su stotine dece bez pratnje, koja su smeštena u imigracionim prihvatnim centrima.

Od januara, Bajden je naredio da deca migranata koja su bila razdvojena od roditelja budu ponovo ujedinjena sa svojim porodicama, zaustavio izgradnju Trampovog pograničnog zida i zatražio reviziju programa za legalnu migraciju koji je obustavio bivši predsednik.