Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da nijedan britanski lider ne bi mogao da prihvati zahteve na kojima trenutno insistira Evropska unija.

Obraćajući se poslanicima nekoliko sati uoči odlaska u Brisel, Džonson je rekao da će, iako treba da se postigne sporazum o trgovini sa EU, Velika Britanija napredovati i bez njega.

– Naši prijatelji u EU trenutno insistiraju da, ako usvoje novi zakon u budućnosti s kojim mi u ovoj zemlji nismo saglasni, onda oni žele automatsko pravo da nas kazne – rekao je Džonson.

Kao drugi problem naveo je da u EU “govore da bi Velika Britanija trebalo da bude jedina zemlja na svetu koja nema suverenu kontrolu nad svojim vodama za ribolov”.

– I ne verujem da su to uslovi koje bi bilo koji premijer ove zemlje trebalo da prihvati – poručio je Džonson.

On je dodao da je Velika Britanija spremna za okončanje tranzicionog perioda sa EU, bez obzira na vrstu budućeg trgovinskog aranžmana sa blokom.

– Ova zemlja će biti spremna bez obzira na to da li ćemo imati kanadsko ili australijansko rešenje i biće otvorena radna mesta u ovoj zemlju, u celoj Velikoj Britaniji, ne samo uprkos Bregzitu, već zbog Bregzita – rekao je Džonson.

Kanada ima trgovinski sporazum sa EU, a Australija nema, napominje Rojters.

Džonson bi trebalo danas da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Briselu kako bi pokušali da reše pitanja koja koče sporazum o trgovinskom dogovoru o Bregzitu.

Evropska komisija je saopštila da bi pregovori o budućim odnosima između Velike Britanije i Evropske unije mogli da se nastave i posle završetka ove godine, kada ističe prelazni period za Bregzit.