Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ovaj BH entitet ima plan ukoliko Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, koristiteći bonska ovlaštenja, počne da smenjuje zvaničnike Republike Srpske.

„Naravno, imamo plan, ali videćemo još šta će biti“, kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da RS „neće da trpi bilo kakvo nasilje, maltretiranje i vređanje od bilo koga“.

„Republika Srpska ima svoje izgrađene institucije, koje imaju potpuni legitimitet i demokratski izabrane predstavnike, koji predstavljaju volju naroda, rade svoj posao i donose svoje odluke“, kazala je Cvijanovićeva u intervjuu za EuroBlic.

Dodala je da sve odluke koje donose institucije RS su legitimne, zato što su te institucije legitimne, naglašavajući da RS neće da „trpi bilo kakvo nasilje, maltretiranje i vređanje od bilo koga, pa ni od Visokog predstavnika“.

Predsednica RS smatra da „ne vidi zašto bi jedan (Visoki predstavnik u BiH Valentin) Incko ili bilo koji drugi visoki predstavnik pribegavao retrogradnim mehanizmima kažnjavanja ili sankcionisanja, jer nigde ne piše da može da radi tako nešto u svom mandatu“.

Cvijanovićeva je još rekla da su svi procesi u kojima Republika Srpska učestvuje dobrovoljne prirode, ističući da niko ne može da sankcioniše njene institucije za nešto što hoće ili neće da učine.

„Republika Srpska pokazuje organizovanost i ozbiljnost u odnosu na Federaciju BiH, ali i neke zemlje u okruženju“, ocenila je ona.

Istakla je da „ne može jedan Visoki predstavnik da uklanja ljude koji su demokratski izabrali građani“, dodavši da Visoki predstavnik moće da pomaže, koordiniše i nudi svoje dobre usluge, a ne da služi kao neka pretnja.

„To vreme je prevaziđeno“, istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući ultimatum koji je Incko dao Narodnoj skupštini Republike Srpske, tražeći da se ponište odlikivanja koje su prije pet godina dodeljene Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i pokojnom Momčilu Krajišniku, predsednica RS je navela da je to jedna velika manipulacija.

„I ono što se dešavalo ranije i ova činjenica da Incko sada izvlači jedan takav zahtev. U suštini, Visoki predstavnik ovde i funkcioniše tako da politički Bošnjaci dižu političku temperaturu, a onda on izlazi u susret njihovim političkim željama, reaguje i postavlja određene zahteve. Narodna skupština je donela određene zaključke, dodelila odlikovanja i tu je stavljena tačka na tu priču“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila stav vlasti u RS da mandat OHR-a mora biti okončan, ako BiH želi biti moderna zemlja koja ide ka EU, te da ima suverenitet i hoće da upravlja procesima.