Bivši policajac Derek Šovin proglašen je krivim za ubistvo Džordža Flojda po svim tačkama optužnice, odlučila je porota na suđenju koje je danas završeno u Mineapolisu.

Šovin je proglašen krivim za ubistvo drugog i tećeg stepena i za ubistvo iz nehata. Prema smernicama Minesote za određivanje kazne, Šovin je suočen sa 12 i po godina zatvora, zato što nije prethodno osuđivan.

Tužilaštvo bi, međutim, moglo da zatraži kaznu do 40 godina, ako sudija Piter Kejhil utvrdi da je bilo „otežavajućih okolnosti“.

Kada je predstavnik porote pročitao odluku, sudija je poništio prethodnu odluku po kojoj se Šovin branio sa slobode i odlučio da do izricanja presude on bude u zatvoru, nakon čega je izveden iz sudnice sa lisicama na rukama, preneo je Glas Amerike.

Tužilaštvo je tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu i nelegalnu silu time što je tokom privođenja klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta i na taj način mu prekinuo dotok kiseonika.

Šovinovi advokati su tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa.

Američko Udruženje za građanske slobode je saopštilo da je ovo prvi put ikada da je u Minesoti jedan policajac belac proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca, preneo je BBC.

U vreme izricanja presude ispred suda u Mineapolisu se okupio veliki broj ljudi, koji su burno pozdavili odluku dvanaestočlane porote.