U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci danas je najveći od početka epidemije broj pacijenata pozitivnih na korona virus.

Generalni direktor UKC RS Vlado Djajić izjavio je da je hospitalizovano 607 pacijenata, od kojih je 80 na respiratorima i oko 400 na kiseoničkoj terapiji i dodao da UKC RS ima ukupno 110 respiratora.

„Što se tiče smrtnosti, mi gledamo statistiku u svetu, i mi smo pri vrhu po broju onih koji se oporave i prežive. Dosta pacijenata koji su na respiratorima se oporavi“, kazao je Đajić.

Međutim, po zvaničnim podacima, procent smrtnosti u Republici Srpskoj u odnosu na broj zaraženih korona virusom je pet odsto, a u Federaciji BiH je 3,3 odsto.

BiH je, po podacima američkog Univerziteta Džons Hopkins, prva u regionu po stopi smrtnosti, a osma u svetu po broju smrtnih slučajeva od korona virusa u odnosu na broj stanovnika.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrdjen 56.261 slučaj zaraze korona virusom od kojeg su umrle ukupno 2.862 osobe.

Od juče do danas u Republici Srpskoj je umrlo 30 osoba pozitivnih na korona virus, a registrovana su 474 nova slučaja medju ukupno 1.266 testiranih uzoraka.