Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je napravio prvi korak na izgradnji veštačkog kanala Istanbul, između Mramornog i Crnog mora, za koji Vlada kaže da će rasteretiti morski saobraćaj u Bosforskom moreuzu.

„Danas otvaramo novu stranicu u istoriji razvoja Turske“, rekao je Erdogan na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju mosta Sazlider, zapadno od Istanbula, prvog mosta na mega projektu gradnje kanala.

Erdogan je rekao da se na izgradnju kanala gleda kao na projekat koji će spasiti budućnost Istanbula.

Ideja o kanalu koji povezuje Mramorno i Crno more, koji je Erdogan nazvao svojim „ludim projektom“ prvi put se čula 2011. godine, a oživljena pre tri godine.

Vlada kaže da će kanal dužine 45 kilometara ublažiti pritisak na Bosfor, jednu od najprometnijih brodskih ruta na svetu i smanjiti rizik od nesreća.

Protivnici izgradnje kanala tvrde da će naneti veliku ekološku štetu regionu, da povećava rizik od zemljotresa i da će dodatno zadužiti Tursku.

Erdogan je rekao da će projekat vredan 15 milijardi dolara biti završen u roku od šest godina.

„Ovo nije ceremonija otvaranja fontane. Danas postavljamo temelje jednog od najboljih projekata izgradnje kanala na svetu“, rekao je turski predsednik.

Prva struktura projekta, drumski most dužine 840 metara sa osam traka biće spojen sa autoputem Severna Marmara koji takođe povezuje druge nedavne infrastrukturne projekte – novi aerodrom i treći most preko Bosfora.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, član glavne turske opozicione stranke, današnju ceremoniju nazvao je „iluzijom“ koja je povezana sa projetkom autoputa, a ne kanala.