Evropska unija (EU) će izdvojiti 276 miliona evra za izgradnj i obnovu pet migrantskih kampova na grčkim ostrvima, rekla je danas prilikom posete Lezbosu evropska komesarka Ilva Johanson (Ylva Johansson).

Evropska komesarka zadužena za migracije došla je u posetu sa namerom da pritisne grčku vladu da ubrza otvaranje novih migrantskih kampova na ostrvima Samos, Hios, Kos, i Lezbos pre zime.

Ona je takodje pozvala Tursku da hitno primi nazad migrante koje Grčka vraća. Poziv je upućen uoči predstojećeg odlaska čelnika EU u Tursku, 6. aprila.

Na pitanje o optužbama upućenim grčkoj obalskoj straži o vraćanju migranata nazad u Tursku dok pokušavaju prelaz u Egejskom moru, ona je zatražila od Grčke da uradi više i sprovede istrage o tome.

Grčka obalska straža optužuje se da u moru kupi ljude koji pokušavaju u gumenim čamcima da predju u Grčku iz obližnje Turske, ili neposredno po dolasku na grčka ostrva, da ih stavlja u čamce za spasavanje i odvlači do pomorske granice sa Turskom gde ih ostavlja. Grčki zvaničnici odbacili su te optužbe kao lažne vesti i propagandu turskih vlasti.