Stručnjaci koji istražuju moguće veze antikovid vakcine Astrazeneke i krvnih ugrušaka, nisu našli specifične faktore rizika, uključujući i prema starosti, ali nastavljaju analizu, saopštila je danas Evropska agencija za lekove (EMA).

„Za sada ispitivanja nisu identifikovala specifične faktore rizika kao što je starost, rod ili medicinska istorija koje uključuju probleme krvnih ugrušaka za te vrlo retke slučajeve“ naznačene kao komplikacije nastale kod osoba vakcinisanih preparatom Astrazeneke, navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela za lekove.

EMA je precizirala da njen odbor za bezbednost treba da objavi „ažurirane preporuke“ o toj vakcini posle mesečnog sastanka predviđenog iduće nedelje.

Juče je Nemačka kao i jedan broj drugih zemalja, preporučila da se preparat ne koristi za mladje osobe posle prijave nekoliko slučajeva problema sa krvnim ugrušcima iako je EMA ranije dala uveravanja da je vakcina sigurna.

„Nikakva uzročna veza sa vakcinom nije dokazana, ali je moguće i u toku su dodatne analize“, navodi se u saopštenju.

Evropsko regulatorno telo ponovilo je svoje mišljenje izdato 18. marta „Dobrobiti vakcine u zaštiti osoba od kovida-19, sa povezanim rizicima smrti i hospitalizacije, nadmašuju moguće rizike“.