Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, komentarišući navodno postojanje „non pejpera“ slovenačkog premijera Janeza Janše, poručila je da bi neodgovorno ponašanje o takozvanom dovršetku plana o mirnom raspadu BiH moglo dovesti do novog rata na Balkanu, javlja danas Kliks.ba.

„I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH koje upozoravaju da premijer Janša pokušava dovršiti plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske predlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu“, napisala je Fajon.

Ona je nakon informacija o „non pejperu“ putem Tvitera pitala Janšu da objasni šta se nalazi u tom dokumentu koji bi Slovenija trebalo da preda predsedniku Evropskog saveta.

„Ako su izveštavanje  medija u BioH i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju“, smatra Fajon.

Kliks.ba podseća da, posle informacije da je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel neslužbeni dokument „non pejper“ koji poziva na raspad BiH, a on zatim negirao navode, slovenački mediji javljaju da dokument verovatno postoji.

S obzirom da se radi o neslužbenom dokumentu postoji velika mogućnost da tajni dokument zaista postoji, ali da je navodno dostavljen mimo uobičajenih diplomatskih kanala.

Takođe, mediji u Sloveniji tvrde da dokument nisu videli ni najviši zvaničnici Slovenije.

U dokumentu se, prema pomenutom izvoru, poziva i na povratak bivšeg premijera Severne Makedonije Nikole Gruevskog u zemlju, te fokus nije samo na BiH.

Slovenački evroparlamentarci Klemen Groselj i Irena Joveva odgovorili su na sve veće glasine o planovima za mirni raspad BiH rekavši da bi Slovenija trebalo prvenstveno da podrži daljnji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i igrati ulogu iskrenog posrednika.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je predsednik Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posete BiH, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije te upitao tročlano predsedništvo BiH: „Možete li se vi u BiH mirno razići?“

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.