Vakcine protiv kovida-19 treba da počnu da se proizvode u Francuskoj u sredu, a to će raditi francuski podizvođač Delfarm (Delpharm), potvrili su u francuskom ministarstvu ekonomije i finansija informacije iz medija.

Proizvodnja treba da počne u sredu u fabrici Delfarma na severozapadu Francuske za nemačku laboratoriju Biontek, koja je partner sa američkim Fajzerom, navedeno je u ministarstvu.

„Prvo će početi sa proizvodnjom probnih količina da se utvrdi da je sve u skladu sa očekivanim standardima kvaliteta a zatim će se što je moguće brže preći na komercijalnu proizvodnju“, navelo je francusko ministarstvo ekonomije.

Za sada firme ne žele da govore o očekivanom obimu proizvodnje.

Pored Delfarma švedski Resifarm (Recipharm) će proizvoditi vakcine za američku firmu Moderna negde sredinom aprila u svojoj francuskoj fabrici na zapadu zemlje.

Proizvođač Fareva treba krajem maja i početkom juna da počne sa proizvodnjom vakcine Kjurvak (CureVac) koja je u procesu odobrenja za komercijalnu upotrebu, u svojim fabrikama u mestima Po i Val-de-Rej.

I francuska firma Sanofi počeće da proizvodi vakcine za Jansen (filijalu Džonsona i Džonsona) u oblasti Rone na jugoistoku zemlje.

„Kada se sve to pokrene sigurni smo da će najmanje 250 miliona doza sve ukupno izaći iz pogona u Francuskoj do kraja godine“, navelo je ministarstvo.

Ta cifra ne uključuje vakcinu koju razvija Sanofi i za koju se ta farmaceutska grupa nada da će biti spremna u drugom polugodištu ove godine ako se kliničke probe pokažu dobre.