Generalni sekretar UN Antonio Guteresš kritikovao je danas razvijene zemlje zbog prekomernog „skladištenja“ vakcina i pozvao te zemlje da ih podele ostatku sveta, uz ocenu da je to jedini način da se iskoreni epidemija korona virusa.

„Smatram da je vrlo nepravdan sistem raspodele vakcina širom sveta veoma zabrinjavajući“, rekao je Gutereš u intervjuu koji je danas emitovao kanadski televizijski kanal CBC.

Gutereš je rekao da je svima u interesu da se što brže i poštenije obezbedi da se svi i svuda vakcinišu i dodao da se vakcine smatraju „globalnim javnim dobrom“.

Šef UN-a kritikovao je bogate zemlje zbog „skladištenja“ vakcina, mimo potreba.

„Pozivamo razvijene zemlje da podele neke od vakcina koje su kupili“, rekao je generalni sekretar UN i dodao da su mnoge zemlje obezbedile više vakcina nego što im je potrebno.

Upitan o mogućem usvajanju pasoša za vakcinaciju, Gutereš je rekao da pre bilo kakve odluke treba voditi „ozbiljnu raspravu da bi se obezbedila pravičnost“ te mere.

„Najgore bi bilo da neke zemlje imaju (pasoš), a druge ne. Bilo bi poražavajuće kada bi to značilo da bi ljudi imali mogućnost kretanja u razvijenom svetu, ali ne i u svetu u razvoju“, upozorio je Gutereš.