Jedan italijanski marinac je uhapšen pošto ga je vojna policija uhvatila kako predaje tajna dokumenta ruskom vojnom zvaničniku. Očekuje se da Rus koji je navodno radio u ruskoj ambasadi u Italiji, bude proteran. Ruski ambasador Sergej Razov je pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u Rimu.

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo je rekao da je dvoje ruskih zvaničnika koji su „umešani u ovaj ozbiljan slučaj“ proterano. Kremlj je saopštio da se nada da će „biti nastavljena veoma pozitivna i konstruktivna priroda rusko-italijanskih odnosa“, ali se očekuje da rusko ministarstvo spoljnih poslova reaguje na proterivanje.

Karabinjeri del Ros, grupa za specijalne operacije, otkrila je dvojicu osumnjičenih u Rimu u utorak uveče kada su se „tajno sastali“, navodi se u saopštenju policije. Kako se dodaje, „uhvaćeni su odmah pošto je italijanski marinac predao dokument u zamenu za novac“.

Italijanski mediji pišu da je dokument predat na parkingu i da je reč o sumi od 5.000 evra. Italijan je predstavljen kao kapetan fregate.

Ruska ambasada je potvrdila umešanost vojnog atašea, ali je saopštila da bi dodatni komentari bili neprikladni, te da se nada da ovaj incident neće uticati na odnose dve zemlje, piše ruska agencija Ria.

Prema pisanju italijanskog vebsajta Korijere, zaplenjena dokumenta u stanu oficira mornarice ukazuju da postoji mogućnost da je odavao tajne NATO, te da je tako ugrozio bezbednost drugih zemalja.

Italijanski mediji su ovaj incident ocenili kao najozbiljniji od Hladnog rata.

Odnosi između Moskve i NATO se pogoršavaju od kada je Rusija anektirala Krim 2014. Trovanje vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog je takođe pogoršalo situaciju.

U februaru je Bugarska proterala dvoje ruskih diplomata zbog „obaveštajnih aktivnosti koje nisu u skladu s diplomatskim odnosima“. Italijanski borbeni avioni su u ponedeljak učestvovali u NATO operaciji presretanja ruskih aviona iznad Baltičkog mora.