Bela kuća pregovara o imenovanju specijalnog izaslanika koji bi predvodio razgovore o zaustavljanju izgradnje rusko-nemačkog gasovoda Severni tok 2, dok administracija predsednika Džozefa Bajdena pokušava da pronađe način kako da spreči napredak gotovo završenog energetskog projekta koji bi bio od velike finansijske i geopolitičke koristi za Moskvu.

Kako navodi Politiko, Amosu Hohstejnu, koji je služio kao specijalni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u vreme predsednika Baraka Obame i bio blizak savetnik i osoba od poverenja tadašnjem potpredsedniku Džozefu Bajdenu, ovu ulogu je nezvanično ponudio savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan krajem prošlog meseca.

Moguće imenovanje ovakvog savetnika ukazuje na novi strateški cilj administracije.

Prethodno je Bela kuća angažovala stručnjake za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost i Stejt departmentu za rukovođenje diplomatijom po pitanju gasovoda, ali, zvaničnici za Politiko kažu da postoji konsenzus o tome da trnovita geopolitika koja okružuje Severni tok 2 sada zahteva veću pažnju i posvećenost, naročito pošto se radovi na gasovodu, čija je izgradnja već 96 odsto završena, ubrzano privode kraju.

To je samo dodatni pritisak uz onaj koji dolazi iz Kapitol hila, gde senatori iz obe stranke požuruju Bajdenovu administraciju da efikasno osujeti gasovod pre nego što bude prekasno.

Kao deo tog nastojanja, senatori su pozvali administraciju da ubrza donošenje paketa sankcija usmerenog na strane koje su uključene u izgradnju gasovoda.

„Stejt department ponavlja svoje upozorenje da je bilo koja strana povezana sa gasovodom Severni tok 2 u riziku od američkih sankcija i da bi trebalo hitno da napusti rad na gasovodu“, rekao je ranije državni sekretar Entoni Blinken.

Ali, piše Politiko, jedan zvaničnik upoznat sa situacijom tvrdi da administracija već odugovlači.

Prema njegovim rečima, ministarstvo pravde je prošlog meseca dalo zakonsko odobrenje za najmanje dva paketa sankcija koje su usmerene na „Severni tok 2 AG“, kompaniju zaduženu za planiranje, izgradnju i dalji rad gasovoda, i na njenog izvršnog direktora Matijasa Varinga, ali ovi paketi još nisu počeli da se primenjuju.

Neki zvaničnici, međutim, strahuju od toga da bi imenovanje izaslanika moglo zapravo da bude kontraproduktivno i dovede do dodatnog odlaganja sankcija protiv Severnog toka 2 tako što bi Nemačkoj i Rusiji signaliziralo da su SAD otvorene za neku vrstu pomirenja.

Ali, jedan demokrata iz Senata rekao je za Politiko da bi njegove kolege iz stranke pozdravile imenovanje Hohstejna za tu funkciju. Oni smatraju da bi Hohstejn bio „sjajna osoba za tu funkciju“ pošto „ima dobru reputaciju“ i radio je na sličnim pitanjima tokom Obamine administracije.

Zvaničnici upozoravaju da je diplomatska situacija izuzetno delikatna. Administracija želi da umanji prednost energetskog uticaja Moskve – Bajden je Severni tok 2 nazvao „lošim dogovorom za Evropu – ali isto tako i da osnaži američko partnerstvo sa Nemačkom, koja je lobirala u Vašingtonu da se izgradnja nastavi neometano.