Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da Hrvatska dolazi u sokob sa NATO savezom zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda.

„Zbog forsiranja prevazidjenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om“, rekao je Komšić, komentarišući izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da neće prihvatiti završnu deklaraciju NATO zbog toga što neke članice tog vojnog saveza ne podržavaju konstitutivnost u BiH i Dejtonski sporazum.

Komšić je, kako su preneli sarajevski mediji, ocenio da Hrvatska nema moć da blokira principe deklaracije.

„Vrlo je jasno iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, da se u BiH treba odbaciti taj koncept, kao što je jasno da smo se u Programu reformi (ANP) obavezali na ravnopravnost svih gradjana, a ne na takozvanu konstitutivnost naroda“, istakao je on.

Prema Komšićevim rečima, „teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a, pritom se zalažući za ono što nisu NATO i EU standardi“.

Hrvatski član Predsedništva BiH, koga vodeća hrvatska stranka u BiH, HDZ BiH, ne smatra legitimnim predstavnikom Hrvata u toj zemlji, jer je izabran većinski bošnjačkim glasovima, smatra da je ono što hrvatski zvaničnici traže u BiH nespojivo s NATO-om.

„Sad u NATO-u trebaju odlučiti da li su im važniji standardi i interesi alijanse, ili antinato i antievropski standardi zvaničnika iz Hrvatske. Dobro je da se situacija kristališe i da stvari postaju jasnije“, rekao je Komšić.