Sporazum koji su postigle bogate zemlje kojim je povećan porez multinacionalnim kompanijama kritikovan je da se njime „ne ide dovoljno daleko“.

Ministri finansija zemalja G-7 sastali su se u Londonu gde su se dogovorili da će se boriti protiv izbegavanja plaćanja poreza tako što će učiniti da velike kompanije plaćaju veći porez u zemljama u kojima posluju.

Tehnološki giganti kojih će se najverovatnije ticati sporazum pozdravili su nova pravila.

Međutim, humanitarna organizacija Oksfam je saopštila da je dogovorena globalna minimalna korporativna poreska stopa od 15 odsto „daleko ispod granice“ da bi se napravila bilo kakva razlika.

Prema sporazumu koji su u subotu postigle bogate zemlje G-7 – SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Nemačka, Kanada, Italija I Japan, plus EU – Vlade bi mogle da očekuju priliv od više milijardi dolara kojima bi mogle da isplate dugove nastale usred krize koju je izazvala pandemija kovida 19, piše Bi-Bi-Si.

Britanski ministar finansija Riši Sunak, koji je bio domaćin samita, rekao je da će se sporazumom stvoriti „pravedniji poreski sistem koji je prikladan za 21. vek“.

Sporazum u principu nalaže da multinacionalne kompanije plaćaju minimalnu poresku stopu od bar 15 odsto u svakoj zemlji u kojoj posluju.

Humanitarne organizacije, međutim, tvrde da je dogovorena stopa preniska, te se tako neće sprečiti funkcionisanje poreskih rajeva. „Apsurdno je da G-7 tvrdi da ‘reparira’ narušen globalni poreski sistem tako što uspostavlja globalnu minimalnu korporativnu poresku stopu koja je slična stopama koje naplaćuju poreski rajevi kao što je Irska, Švajcarska I Singapur“, rekla je izvršna direktorka Oksfama Gabrijela Bučer.

„Postavljaju toliko nizak prag da kompanije mogu samo da ga preskoče.“ Ona je navela da je sporazum nepravičan, pošto će od njega korist imati samo G-7 zemlje, u kojima su sedišta mnogih velikih kompanija, na račun siromašnijih zemalja.

Aleks Kobhem, izvršni direktor Teks džastis netvorka, ocenio je sporazum kao „prekretnicu“, ali je rekao da je I dalje „izuzetno nepravičan“.

„Danas smo prešli jedan korak puta – usvojili smo ideju o minimalnoj poreskoj stopi – ono što nam je potrebno jeste da obezbedimo garancije da su koristi od toga, odnosno prihodi, pravedno raspoređeni širom sveta“, rekao je za Bi-Bi-Si.

Sporazum će biti razmotren sledećeg meseca na sastanku G-20, uključujući Indiju I Kinu.

Vlade se već dugo bore sa izazovom koji se tiče oporezivanja globalnih kompanija koje posluju u brojnim zemljama. Taj izazov je postao još veći s procvatom ogromnih tehnoloških korporacija kao što su Amazon I Fejsbuk.

Kompanije mogu da otvore lokalne ogranke u zemljama u kojima su korporativne poreske stope relativno niske I da tamo ostvaruju profit.

To znači da one plaćaju samo lokalnu stopu poreza, čak I ako profit dolazi uglavnom od prodaja koje su realizovane na drugim mestima. To je legalna I uobičajena praksa, piše Bi-Bi-Si.

Cilj sporazuma je da to spreči na dva načina. Prvo, cilj G-7 je da učini da kompanije plaćaju veći porez u zemljama u kojima prodaju svoju robu I usluge umesto bilo gde gde na kraju ostvaruju profit.

Drugo, žele uvođenje globalne minimalne poreske stope da bi se izbeglo da zemlje potkopavaju jedna drugu niskim poreskim stopama.

„Mi želimo da proces međunarodne poreske reforme uspe I priznanje toga bi moglo da znači da Fejsbuk plaća veći porez, a na različitim mestima“, rekao je Nik Kleg iz Fejsbuka.

Portparol Amazona je rekao da je sporazum „korak napred“ u uspostavljanju „stabilnosti međunarodnog poreskog sistema“.

„Snažno podržavamo posao koji je obavljen u cilju unapređenja međunarodnih pravila oporezivanja. Nadamo se da zemlje nastavljaju da sarađuju da bi obezbedile da se ubrzo finalizuje izbalansiran I trajan sporazum“, rekao je portparol Gugla.