Predsednik vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet od danas je zvanično kandidat svoje partije za naslednika Angele Merkel na funkciji kancelara Nemačke, jer se lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder povukao iz trke, preneo je Dojče vele.

Premijer pokrajine Severna Rajna-Vestfalija je na čelu CDU od sredine januara, a današnjom odlukom rukovodstva stranke šezdesedogodišnji političar će na parlamentarnim izborima u septembru biti kandidat za kancelara takozvane Unije, koju čine CDU i CSU.

Kada je na stranačkom kongresu u januaru 2021. Lašet u drugom krugu glasanja pobedio konkurenta Fridriha Merca sa osvojenih 53 odsto glasova, i kada su tu pobedu potvrdili i glasovi pristigli poštom, mnogi su u tome videli garanciju da će se nastaviti dosadašnji politički kurs kancelarke Merkel.

Lašet, koji je od 2012. godine jedan od pet potpredsednika CDU, oduvek je bio pouzdan partner Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer, koja je strankom rukovodila od 2018. do prošle godine. Sa takvim pristupom, on je 2017. godine postao premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, a ove godine i šef stranke.

Međutim, zbog niza propusta u borbi sa koronom Lašet se postepeno udaljavao od Merkel. Najpre je nastojao da održi ravnotežu, ali je krajem marta ove godine tome došao kraj.

Kada su nakon maratonskih pregovora oko pooštravanja korona mera tokom uskršnjih praznika Merkel i premijeri 15 pokrajina predstavili postignuti dogovor, kojem se protivila gotovo čitava Nemačka, Lašet se vidno distancirao, uz poruku da „tako dalje ne može“

To pokazuje koliko je dramatična situacija u redovima demohrišćana, a razloga za to je mnogo: teškoće u savladavanju pandemije, razne afere sa korupcijom članova poslaničke grupe te stranke u Bundestagu, prevare, nepoverenje i uz sve to kancelarka koja je veoma cenjena u svetu, ali čiji je uticaj znatno oslabio, jer joj se mandat bliži kriju.

Rezultati koje CDU beleži u novim istraživanjima javnog mnjenja pokazuju da put do kancelarskog ureda neće biti nimalo lak i da može da završi u ćorsokaku.

Lašet poznaje sve strane politike, bolje nego što je to Merkel znala kada je preuzimala kancelarsku funkciju. Diplomirani pravnik bio je član Gradskog veća Ahena, poslanik Bundestaga, poslanik Evropskog parlamenta, a od 2010. je premijer Severne Rajne-Vestfalije. Odrastao je u pograničnom regionu sa Belgijom i razmišlja kao iskusan Evropljanin.

Od 2019. godine Lašet je i predstavnik svoje zemlje za nemačko-francuske kulturne odnose, tako da je već dugo u intenzivnom kontaktu sa političkim vođstvom u Parizu, ali što se tiče transatlantskih odnosa, sigurno još mora ponešto da nadoknadi.

Uprkos današnjoj podršci rukovodstva, put Lašeta do kancelarskog ureda biće dug i trnovit, jer čak i u CDU treba mnoge motivisati da ga podrže. Od uvek pretećeg Fridriha Merca, koji nakon dve neuspele kandidature za predsednika stranke nakon odlaska Merkel računa s ministarskim mestom, pa do žena u tranci koje su uvek bile ponosne na Merkelovu, a sada ne čine ni četvrtinu među kandidatima u izbornim jedinicama u zemlji.