Liderka francuske kranje desnice Marin le Pen ponovno je danas izabrana za lidera kranje desničarske stranke „Nacionalno okupljanje” na stranačkom kongresu u gradu Perpinjan, u južnoj Francuskoj.

Le Pen, koja se nakon poraza na regionalnim izborima prošlog meseca suočila sa kritikama da je odgovorna za to što je njena partija postala previše mejnstrim, poručila je da neće menjati kurs, prenosi Rojters.

„Nacionalno okupljanje doživelo je zdravu promenu. Nećemo se vratiti na (staru školu) Nacionalnog fronta”, rekla je Le Pen u završnom obraćanju na dvodnevnom partijskom kongresu, na kojem je pokušala da oživi zamah za kandidaturu za predsednika 2022. godine.

Le Pen, koja je izgubila od Emanuela Makrona na predsedničkim izborima 2017, priprema se za treću kandidaturu za predsednika u proleće naredne godine.

Njen otac, Žan-Mari Le Pen osnovao je „Nacionalni front” 1972. godine.

Njih dvoje su u sukobu od kada je Le Pen počela da menja imidž „Nacionalnog fronta” uoči kampanje za izbore 2017. godine, a čak je i 2018. promenila ime stranke iz „Nacionalni front’ u „Nacionalno okupljanje”, prenosi Tanjug.