Lider radikalne levice u Francuskoj, Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon), koji je i predsednički kandidat 2022. godine, ocenio je u četvrtak da ruska vakcina protiv korona virusa „Sputnjik V“ još nije odobrena u Francuskoj i Evropskoj uniji (EU) „iz političkih razloga“ i radi „favorizovanja biznisa“ velikih multinacionalnih farmaceutskih kompanija.

„Predsednik Republike (Emanuel Makron) još u novembru je znao da ta vakcina (Sputnjik V) deluje, pošto je jedna francuska delegacija bila u Rusiji. Tu vakcinu koristi 57 zemalja, a mi, Francuzi, čekamo odobrenje Evropske komisije“, rekao je Melanšon.

Državni sekretar za evropska pitanja Kleman Bon (Clement Beaune) procenio je u četvrtak da ruska vakcina neće biti odobrena u Evropskoj uniji (EU) pre kraja juna, dok neke evropske zemlje idu na tu vakcinu da bi ubrzale vakcinaciju.

Melanšon smatra da je otezanje s ruskom vakcinom to „birokratski formalizam“ i „potpuna greška“.

„To je politička odluka namenjena favorizovanju biznisa velikih multinacionalnih farmaceutskih grupa koje zarađuju milijarde i ne žele da vide konkurenta iz Rusije“, rekao je Melanšon.

Državni sekretar Bon je, kao i neki evropski zvaničnici, podvukao da je ogranilween kapacitet za proizvodnju vakcine „Sputnjik V“ i ocenio da na međunarodnoj sceni Moskva koristi vakcinu kao propagandno oružje da bi izazvala podele u EU.

Među 27 članica EU su Mađarska, Slovačka i Češka koje su odlučile da koriste rusku vakcinu ne čekajući odobrenje Evropske agencije za lekove.