Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su vakcine koje su proizveli naučnici u Rusiji i Kini neophodne da bi se svet izborio sa pandemijom korona virusa.

On je istakao da je potrebno uložiti više napora kako bi zemlje ubrzale proces vakcinacije stanovništva, s obzirom da se sve brže šire novi sojevi koronavirusa. „Moramo sarađivati s Kinezima i Rusima kako bi vakcine koje su razvili njihovi naučnici bile deo velike svetske borbe protiv pandemije“, rekao je Maron za „Žurnal di dimanš“, prenosi Klix.

Makron se osvrnuo i na program Kovaks, koji je pokrenula Svetska zdravstvena organizacija kako bi osigurala da vakcine budu dostupne i siromašnijim, a ne samo bogatim zemljama, i istakao da je neophodno što pre uložiti kolektivni globalni napor kako bi vakcine stigle i do tih država.

Borbu protiv korone i pandemije Makron je nazvao „svetskim ratom“ u kome nije moguće pobediti bez ruskih i kineskih vakcina.

Makron je pohvalio američkog predsednika Džoa Bajdena zbog poništavanja odluke njegovog prethodnika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz Svetske zdravstvene organizacije.