Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i liderka krajnje desnog Nacionalnog zbora Marina le Pen su u četvrtak suprotstavili stavove u TV debati, iznevši oprečne vizije borbe protiv radikalnog islama i terorizma.

Ovaj duel se iščekivao s velikim nestrpljenjem, i to četiri godine pošto se Le Pen loše pokazala u debati s tadašnjim predsedničkim kandidatom Emanuelom Makronom koji je zadao fatalni udarac njenim predsedničkim ambicijama, podseća politico.eu.

Liderka Nacionalnog zbora se od tada bori da povrati narušeni kredibilitet, mada rezultati novijih anketa javnog mnjenja pokazuju da još uvek ima veliku podršku.

Debata koja je emitovana na nacionalnom televizijskom kanalu Frans 2 održana je u trenutku kada su francuski poslanici razmatrali nacrt zakona o borbi protiv islamističkog radikalizma pošto je u 2020. u Francuskoj i drugim državama Evropske unije izvršen niz terorističkih napada.

Darmanin je branio pristup Vlade koji obuhvata strože kontrole verskih udruženja da bi se sprečilo da ih preuzimaju ekstremisti, ograničavanje mogućnosti školovanja dece od kuće i ograničeno proširenje principa sekularnosti, kojim se državnim službenicima zabranjuje nošenje izvesnih verskih simbola, kao što je muslimanska marama.

Princip sekularnosti je pitanje koje izaziva snažne emocije u Francuskoj, a sam Darmanin je jesenas svojim komentarima na tu temu izazvao burne reakcije.

Kako piše politico.eu, ministar je izgleda ovog puta nastojao da te komentare ne ponovi u TV debati, nastojeći da se odbrani od kritika da Vlada stigmatizuje muslimansko stanovništvo.

„Sloboda građana je mogućnost da svoju veru slobodno praktikuju na javnom mestu“, rekao je Darmanin dok se Le Pen zalagala za stroža ograničenja nošenja verskih simbola u javnosti.

Darmanin je dodao da „neće biti policije za odevanje“. „Postoji jedan deo Francuskinja koje nose na glavi maramu i one to rade slobodno“, rekao je ministar.

„Onda, tu su žene koje ugnjetavaju njihovi muževi, očevi, braća, zajednica i njima je potrebna zaštita.“

Ali, dodao je, „bolje je boriti se protiv muškaraca koji stvaraju pritisak zajednice“ nego protiv žena koje su na meti.

Le Pen je optužila vladu da ne vodi direktnu borbu protiv radikalnog islama i da umesto toga svima ograničava verske slobode.

„Ograničavate svima slobodu da bi se pokušala modifikovati sloboda nekolicine islamista“, rekla je, aludirajući na zabranu školovanja muslimanske dece kod kuće i kontrolu verskih udruženja.

Le Pen je u januaru predstavila svoj plan za borbu protiv islamizma, zagovarajući mnogo strože mere, kao što je zabrana nošenja marame za sve u javnosti.

Darmanin je Marinu le Pen optužio za nedoslednost jer nije podržala neke Vladine mere protiv verskog ekstremizma, osporavajući njen kredibilitet kao moguće predsednice države.

Ipak, pojedini su optužili Darmanina da je Le Pen dao platformu i legitimitet glavnog rivala tako što je pristao da s njom učestvuje u debati u udarnom terminu televizijskog programa.

„Moraćete da radite za sledeću predsedničku debatu“, rekao je Darmanin na kraju duela, što je, primećuje politico.eu, imalo kontraefekat, na šta je brzo reagovao voditelj Tomas Soto koji je ukazao da on izgleda uzima zdravo za gotovo da će Le Pen ući u drugi krug na predsedničkim izborima sledeće godine.

„Hvala na poverenju“, odgovorila je Le Pen.