Nemačka kancelarka Angela Merkel je u današnjem telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zatražila da smanji vojno prisustvo u pograničnom regionu sa Ukrajinom.

Oni su razgovarali o „jačanju ruskog vojnog prisustva na istoku Ukrajine“, navodi se u saopštenju nemačke vlade i dodaje da je kancelarka smanjenje ruskog vojnog prisustva u cilju deeskalacije.

U saopštenju Kremlja se navodi da su Putin i Merkelova „zabrinuti zbog eskalacije tenzija“ na istoku Ukrajine.

Putin je, kako se dodaje, insistirao na odgovornosti Kijeva „čije su provokacije usmerene na namerno pogoršanje situacije na liniji kontakta“.

Ukrajinci i Zapadnjaci, međutim, optužuju proruske separatiste i Moskvu da izazivaju sukobe i tenzije.

Prema Kremlju, dvoje lidera pozvalo je na „uzdržanost i aktiviranje pregovaračkog procesa“, dok su mirovni pregovori Ukrajine i Rusije, uz francusko-nemačko posredovanje, zapali u ćorsokak.

Poslednji samit je održan u decembru 2019. godine i od tada nije zabeležen nijedan konkretan politički napredak, a novi sastanci nisu planirani.

Kijev i zapadni saveznici optužuju Moskvu za gomilanje vojske na granici, a separatiste za izazivanje gotovo svakodnevno oružanih incidenata.

Dvoje lidera razgovaralo je i o pritvorenom ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, sukobu u Siriji i situaciji u Libiji.