Bivši bavarski ministar pravde Alfred Zauter je poslednji u nizu nemačkih konzervativaca koji je podneo ostavku na sve partijske funkcije usled optužbi za korupciju.

Zauter je poslanik u regionalnom parlamentu Bavarske i istaknuti član bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Za vreme trajanja istrage, Zauter je suspendovao članstvo u poslaničkoj grupi CSU.

Nemački mediji objavili su da je Zauter, pravnik po profesiji, primio iznos od 1,2 miliona evra za obezbeđivanje ugovora o javnim nabavkama zaštitnih maski tokom pandemije kovida 19.

On je negirao da je učinio išta pogrešno i ističe da je bilo kakva novčana naknada od samog početka bila za dobrotvorne svrhe.

Ostavci Zautera prethodio je širi skandal oko navodne korupcije i sporednih poslova koji je uzdrmao savez CDU/CSU šest meseci uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj.

Stranka kancelarke Merkel, koja na jesen napušta politiku, već je pretrpela dva značajna gubitka na regionalnim izborima ovog meseca, a prema anketama rejting CDU je u padu.

U istoj istrazi o spornoj nabavci, tužioci istražuju i bivšeg zamenika parlamenta Georga Nislajna iz redova CSU, koji je nakon toga podneo ostavku.

On takođe negira optužbe za korupciju i primanje mita. Poslanik CSU Tobijas Jozef Ceh podneo je ostavku na funkciju u Bundestagu zbog navoda o sukobu interesa.

Vest o ostavci stigla je pošto je nemački list Špigel izvestio da je Ceh 2016. prihvatio „petocifreni iznos“ u kampanji za bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog i lobirao za njegovu stranku.

„Ne smatram to pravno problematičnim. Ali politički, ne možete se tako ponašati“, rekao je Ceh.

Gruevski je osuđen na dve godine zatvora zbog optužbi za korupciju u Severnoj Makedoniji, ali je 2018. pobegao u Mađarsku da bi izbegao zatvor.

U tekstu svojim političkim saveznicima, Zeh je napisao: „To radim da bih zaštitio svoju porodicu.“

Poslanik CDU-a Nikolas Lebel, koji je priznao da je njegova kompanija zaradila 250.000 evra za posredovanje u ugovorima za maske za lice, napustiće Bundestag u avgustu.

Mark Hauptman, još jedan poslanik CDU-a, povukao se sa funkcije zbog navodnih plaćanja iz Azerbejdžana, iako negira da je počinio išta pogrešno.

Preminula poslanica CDU

Karin Štrenc, poslanica Hrišćansko demokratske unije, preminula je pošto joj je pozlilo u avionu tokom povratka sa Kube u Nemačku. Štrenc je putovala sa suprugom, izjavio je njen stranački kolega i poslanik Ekart Rehberg. Avion je bio hitno sleteo u Irsku, ali lekari nisu uspeli da je spasu. Početkom 2020, Štrenc i još jednog člana Bundestaga tužilaštvo je ispitalo zbog navodnih novčanih transfera iz Azerbejdžana.