Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izazvao je buru reakcija i ciničnih komentara izjavom da taj entitet BiH nije želeo da žuri sa nabavkom vakcina protiv korona virusa kako njegovi građani ne bi bili deo eksperimenta.

„Mi u tom globalnom svetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki pokusni kunići. Neke države su to prihvatile, Mađarska, Srbija, Izrael“, rekao je Novalić juče novinarima u Zenici, tokom posete bolnici.

Građani oba entiteta BiH sa nevericom su komentarisali Novalićevu izjavu na društvenim mrežama.

„Koji je on tip iz humorističke serije koja uopšte nije humoristična“, „Pazi čovek na svoje stado, mislim građane“, „Je li opet ‘Zlatna malina’ nabavlja vakcine“, neki su od komentara na izjavu premijera Federacije BiH.

Novalić je i ranije davao izjave koje su izazivale slične reakcije građana. Govorio je da se „mnogo uloži u puteve, ali da se to ne vidi na pravi način“ i da „posle sutra, dolazi prekosutra“.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje Novaliću zbog nabavke 100 spornih respiratora iz Kine, plaćenih oko 5,4 miliona evra. Oni su nabavljeni preko firme „Srebrena malina“ iz Srebrenice, koja se ne bavi nabavkom medicinske opreme.