Francuski tajkun i bivši vlasnik Adidasa Bernar Tapi i njegova supruga napadnuti su tokom nasilne pljačke na njihovom imanju u blizini Pariza.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, par je bio vezan električnim kablovima, fizički napadnut i ukraden im je nakit. Bernar Tapi (78), koji je kratko bio ministar u francuskoj vladi, ekstravagantna je i kontroverzna ličnost.

Decenijama se nalazio u centru sudskih procesa povezanih sa korupcijom i prevarom i proveo je neko vreme u zatvoru.

Tapi i njegova supruga Dominik (70) su spavali kada su se četiri muškarca neopaženo provukla pored čuvara i upali u njihov dom oko pola sata posle ponoći u nedelju. Pljačkaši su čupali kosu Dominik Tapi zahtevajući da im kaže gde se nalaze dragocenosti, rekao je Gi Žofroa, gradonačelnik Komb la Vila, za AFP. „Ali tamo nije bilo dragocenosti, a pošto počinioci nisu mogli da ih nađu postali su još nasilniji“, dodao je Žofroa.

Tapi je udaren palicom po glavi dok je sedeo na stolici. Uspevši da se oslobodi, Dominik Tapi je otrčala u susedovu kuću i pozvala policiju. Ona je zadobila povrede glave pošto su je nekoliko puta udarali i odvedena je u bolnicu, dok je Tapi to odbio.

„Ona je dobro. Ali on je uzrujan i veoma umoran“, rekao je njegov unuk Rodolf Tapi. Pljačkaši su navodno ukrali dva sata, od kojih je jedan Roleks, naušnice, ogrlice i jedan prsten.

Bernar Tapi je bio ministar za urbana pitanja 1992-1993, bio je većinski akcionar brenda sportske odeće Adidas, vlasnik fudbalskog kluba Olimpik iz Marseja, medijski bos koji je preuzeo Provans i druge novine, a osim toga glumio je, pevao i bio domaćin u radio i TV emisijama. Ali imao je i niz zakonskih problema, proglasio je bankrot 1990-ih i proveo nekoliko meseci u zatvoru zbog nekoliko slučajeva u vezi s korupcijom, poreskim prevarama i zloupotrebama korporacijske imovine. Razmetao se bogatstvom kupivši fudbalski klub, koji je osvojio francuski šampionat dok je bio u njegovom vlasništvu, ali je optužen za nameštanje utakmica zbog čega je klub izgubio pravo na članstvo u ligi šampiona i prebačen u nižu ligu.

Tapijev najpoznatiji slučaj je trajao više od dve decenije, a odnosi se na kontroverzno poravnanje od 400 miliona evra koje mu je 2008. dodeljeno kada je prodao svoje akcije u Adidasu. Tapi je tužio francusku državnu banku Kredi Lione, optuživši je da je potcenila vrednost ove kompanije tokom prodaje. Zaključeno je da je on bio žrtva prevare i dodeljena mu je ogromna odšteta. U skandal je bila umešana i tadašnja ministarka finansija Kristin Lagard, koja je proglašena krivom za nemar zbog toga što je odobrila novac za kompenzaciju. Lagard je poricala da je učinila bilo šta nezakonito i nije kažnjena niti je išla u zatvor. Ona sada upravlja Evropskom centralnom bankom.

Tapiju je naređeno da vrati novac 2015, pošto je sud zaključio da ga banka Kredi Lione nije prevarila, a on se i dalje bori protiv ove odluke. Tapiju je pronađen rak stomaka i jednjaka, pa je suđenje povodom njegove žalbe prošle godine odloženo do maja 2021. zbog zdravstvenog stanja.