Svetska zdravstvena organizacija pozdravila je kao “sjajnu vest” rezultate prvih kliničkih ispitivanja koji pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u spasavanju teško obolelih pacijenata od koronavirusa.

“Ovo je prva terapija koja je pokazala da smanjuje smrtnost kod pacijenata obolelih od kovida 19 koji su na kiseoniku ili veštačkoj ventilaciji”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus kasno sinoć.

“Ovo je sjajna vest i čestitam vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oksford i mnogim bolnicama i pacijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su doprineli ovom naučnom prodoru koji spasava živote”, naveo je on.

„Istraživači su početne zaključke o rezultatima podelili sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i radujemo se potpunoj analizi podataka narednih dana”, dodao je on u saopštenju, prenosi Nedeljnik.

“SZO će koordinisati jednu meta-analizu da bi se povećalo opšte razumevanje ove intervencije. Kliničke smernice SZO biće ažurirane da bi se pokazalo kako i kada lek treba koristiti za lečenje kovida 19”, navela je zdravstvena organizacija.

Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lek.

Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Lekari ističu i njegovu cenu, budući da lečenje do 10 dana ovim lekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosno 35 za spasavanje života, a lek je dostupan širom sveta.