Premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković i ministar zdravlja Vili Beroš jutros su javno vakcinisani vakcinom proizvodjača AstraZenaka u sedištu Vlade u Zagrebu.

„Mislim da je upućena snažna poruka prema medicinskoj nauci i struci, posebno zato što smo se vakcinisali AstraZenekom“, rekao je Beroš novinarima posle vakcinisanja.

On je izrazio uverenje da su vakcnisanjem podstakli i gradjane da ih „prate na tom putu suzbijanja epidemije i povratka normalnom životu“.

„Svaki vakcinisani pojedinac doprinosi zaštiti populacije i korak je bliže starom normalnom, ali i korak bliže uspešnoj turističkoj sezoni“, istakao je ministar.

Beroš, Plenković i Jandroković preboleli su kovid-19, pa se nisu vakcinisali u januaru kada su pred kamerama to učinili predsednik Hrvatske Zoran Milanović, ministri i poslanici.

 

U poslednje vreme u javnosti se više puta postavilo pitanje vakcinisanja državnih funkcionera AstraZenekom kako bi oni svojim primerom pokazali građanima da je ta vakcina sigurna.

Hrvatski mediji pisali su da deo građana odustaje od vakcinisanja AstraZenekom zbog straha da ta vakcina nije dovoljno sigurna. Hrvatska nije prekidala vakcinisanje AstraZenekom iako je deo država članica EU privremeno zaustavio vakcinisanje sve do prošlog četvrtka kada je Evropska agencija za lekove ocenila da je to bezbedna i efikasna vakcina.