Poljsko ultrakonzervativno rukovodstvo se suočava sa sve većim skandalom, pošto su u javnost procureli privatni mejlovi najviših zvaničnika, uključujući premijera Mateuša Moravjeckog, nakon hakerskih operacija koje je, kako tvrdi Varšava, izvela Rusija.

Mejlovi među kojima su i oni s profila glavnog saradnika premijera Mihala Dvoržika i ministra zdravlja Adama Njeđelskog, pojavili su se početkom juna na Telegramu, ruskom kodiranom sistemu poruka, i tiču se unutrašnjih planova u vezi s pitanjima u rasponu od nabavke vakcina do upravljanja vlasti protestima protiv ograničenja abortusa, piše politico.eu.

Zvaničnici tvrde da su hakovani mejlovi, za koje kažu da su delimično fabrikovani, i njihovo širenje deo šire kampanje za širenje dezinformacije pod rukovodstvom Kremlja, a čiji je cilj, kako se navodi, da produbljuje podele, izaziva nepoverenje i kvari odnose Poljske s drugim zemljama i EU.

„Glavni cilj aktuelnog napada jeste kompromitovanje demokratskih vrednosti – slobode govora i pouzdane javne debate – koje su targetirane dezinformacijama“, navodi se u pismu poljskog državnog vrha koje je poslato ambasadorima EU, a u koje je Politico imao uvid.

„Presretnut sadržaj s dezinformacijama se fokusira na aktuelnu javnu debatu i cilj mu je da provocira, unosi velike podele i neprijateljstva među političarima i u društvu, dovodi u pitanje vrednosti i poverenje u NATO, kao i troškove modernizacije vojske, te da se pribave ‘dokazi’ za direktno učestvovanje i sponzorisanje Poljske nereda u Belorusiji i nestabilnosti u istočnoj Evropi, kao i nanošenje štete odnosima Poljske i Litvanije.“

Evropska unija tek treba da podrži pripisivanje krivice bilo kome za napad, a kritičari kažu da treba kriviti same ministre jer su posao obavljali preko privatnih naloga za mejlove, što je ista optužba koja je pomogla da se osujete napori Hilari Klinton da dođe do predsedničke funkcije.

Kako piše Politico.eu, mejlovi poslati preko javnih provajdera sadrže informacije o poljskoj vojsci, upravljanju pandemijom virusa korona, pa čak i šale na račun državne televizije. Najverovatnije potiču iz privatnog inboksa Dvoržika, navodi portal, šefa premijerskog kabineta i koordinatora napora za borbu protiv pandemije.

Napad je u ponedeljak bio tema na sastanku šefova diplomatije, a o njemu su razgovarali i ambasadori na nivou NATO u sredu, rekao je jedan zvaničnik Alijanse. Varšava sada teži tome da napade osude lideri EU na ovonedeljnom sastanku Evropskog saveta.

„Napad na jednu državu članicu EU je zapravo izazov za celu EU“, piše u pismu poljskog državnog vrha.

Kako se navodi, mejlovi i zvanična dokumenta su redovno objavljivana preko anonimnih naloga sa Telegrama, pri čemu je jedan na ruskom, a drugi na poljskom. Poljski nalog sa imenom Pufna Rozmova („poverljiv razgovor“) je aktivan od početka juna.

Stručnjaci iz Kompjuterskog tima za hitno reagovanje za institucije, tela i agencije EU (CERT-EU), nezavisnog IT tela za bezbednost, ukazali su da je bilo nekoliko naloga na Fejsbuku i bar jedan na Tviteru na kojem je promovisan sadržaj s Telegrama.

Poljske bezbednosne službe su u utorak saopštile da je u napadima „targetirano“ najmanje 4.350 mejl-adresa, a Vlada je saopštila da je oko 300 hakovano.

Poljska vlada optužuje Rusiju za hakerske operacije.

„Analiza naših službi i tajnih službi naših saveznika nam dozvoljava da jasno kažemo da je sajber-napad izveden sa teritorije Ruske Federacije. Njegov opseg je širok“, navodi se u saopštenju Jaroslava Kačinjskog, vicepremijera zaduženog za bezbednost koji je i defakto lider Poljske.

Poljske bezbednosne službe su saopštile u utorak da je hakerske napade izvela grupa UNC1151 koja je povezana sa GRU, ruskom vojnom obaveštajnom službom.

Grupa stoji iza kampanje za širenje dezinformacije „Goustrajter“ kojom se promovišu kritike na račun prisustva NATO u Istočnoj Evropi, naročito u Litvaniji, Letoniji i Poljskoj.

Ove pretpostavke je podržala CERT-EU. Međutim, kako se navodi, ne treba isključiti ni druge opcije. Evropska komisija je izrazila solidarnost s Poljskom, ali su pojedini zvaničnici bili oprezni u svaljivanju krivice na Rusiju, te je jedan od njih rekao da se situacija analizira, ali da ništa nije izvesno.