Američki savezni istražni organi ponovo su pokrenuli istragu protiv Hantera Bajdena, sina izabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena. Na preporuku američkog ministarstva pravde, istraga je suspendovana i zabranjene su bilo kakve aktivnosti koje su mogle da utiču na ishod predsedničkih izbora u SAD.

Hanter Bajden već je bio na udaru republikanaca tokom predizborne kampanje, a posle višemesečne pauze izjavio je da je pod istragom zbog sumnje da je izbegavao plaćanje poreza. 

„Juče sam prvi put čuo da je tužilaštvo u Delaveru obavestilo moje pravne zastupnike da je odmrznuta istraga poreske službe. Smatram da je to veoma ozbiljno, ali sam uveren da će nakon objektivne i profesionalne istrage spornih pitanja biti potvrđeno da sam svoje poslovanje obavljao legalno i prikladno uz svakom pogledu, pa i kada je reč o porezu“, stoji u zvaničnom saopštenju Hantera Bajdena, koje je preneo Si-En-En. 

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, američka mreža navodi da se analizira nekoliko finansijskih operacija, uključujući i da li su Hanter Bajden i njegovi saradnici prekršili poreski i zakon o pranju novca poslujući sa stranim državama, pre svega sa Kinom.

Hanter Bajden je bio na udaru kritika predsednika Donalda Trampa i republikanaca koji su postavljali pitanje sukoba interesa zato što je bio član upravnog odbora energetske kompanije u Ukrajini u vreme dok je njegov otac Džozef Bajden bio potpredsednik SAD.