Jedan kongresmen vladajuće Demokratske stranke tužio je danas bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa saveznom sudu zbog podsticanje smrtonosne pobune na američkom Kapitolu početkom januara i zavere sa svojim advokatom i ekstremističkim grupama da pokušaju da spreče Senat da potvrdi rezultate predsedničkih izbora koje je Tramp izgubio.

Tužba poslanika Predstavničkog doma Benija Tompsona, predsedavajućeg Odbora za nacionalnu bezbednost, deo je očekivanog talasa parnica zbog nereda 6. januara. U tužbi se traži neodređena kazna i kompenzacija štete.

Uz Trampa su optuženi lični advokat bivšeg predsednika Rudi Đulijani i grupe građana, uključujući „Ponosne dečake“ (Proud Boys) i „Čuvare zakletve“ (Oath Keepers) – ekstremističke organizacije čije je neke pripadnike Ministarstvo pravde već optužilo za učešće u opsadi Kongresa SAD.

Trampov savetnik Džejson Miler rekao je u utorak u izjavi da Tramp nije organizovao miting koji je prethodio neredima i da „nije podsticao, niti kovao zaveru za podsticanje bilo kakvog nasilja na Kapitolu 6. januara“.

Tužba je saveznom sudu u Vašingtonu podneta tri dana pošto je Tramp oslobođen na suđenju u Senatu za opoziv zbog navoda da je podstrekavao na pobunu u kojoj je poginulo pet osoba. Ta oslobađajuća politička presuda verovatno će otvoriti vrata za novi pravni postupak zbog delovanja Trampa pre i tokom opsade Kongresa. Dodatne tužbe mogli bi podneti drugi članovi Kongresa ili policajci povređeni dok su branili Kapitol od razjarene mase.

Čak su i neki republikanci koji su u subotu glasali za oslobađanje Trampa, priznali da je prikladnije mesto za bavljenje Trampom sud, posebno jer je napustio Belu kuću i izgubio pravnu zaštitu koju je imao kao predsednik.

Dok predsednici imaju širok imunitet od tužbi zbog radnji koje preduzimaju u ulozi vrhovnog komandanta, tužba podneta danas protiv Trampa zasniva se na njegovom ličnom, a ne službenom svojstvu. U njoj se navodi da njegovo sporno ponašanje zbog kojeg je tužen, nije povezano s njegovom odgovornošću kao predsednika, već je tužen kao građanin.