U Kongu će danas biti održani predsednički izbori, a očekuje se da će aktuelni lider Denis Saso Ngueso produžiti svojih 36 godina na vlasti, dok je vodeći opozicioni kandidat u bolnici zbog kovida-19.

Posmatračka gupa Netbloks saopštila je da je internet u prekidu od ponoći, a vlada nije izdala saopštenje o bolesti opozicionog kandidata Gaja Brisa Parfajita Kolelasa.

Iako ustav dozvoljava odlaganje izbora ako neko od kandidata ne može da glasa, biračka mesta u Brazavilu su otvorena jutros u osam, naveli su posmatrači.

Kolelas (61) je propustio svoj poslednji izborni nastup u petak a dan ranije je izjavio novinarima da se plaši da ima malariju.

Juče je društvenim mrežama kružio video snimak Kolelasa sa maskom sa kiseonikom i manžetnom za krvni pritisak na ruci dok leži u bolničkom krevetu.

On je poručio sunarodnicima da se bori za život pozivajući ih da izađu na izbore i glasaju za promene.

Portparol kampanje rekao je danas za AP da je Kolelasovo stanje stabilno i da je planirano njegovo prebacivanje u Francusku na dalje lečenje.

Kolelas je na predsedničkim izborima 2016. godine zauzeo drugo mesto sa oko 15 odsto osvojenih glasova. On je poslednjih dana posebno kritikovao aktuelnog lidera, izjavivši da je Republika Kongo postala „policijska država“.

Republika Kongo je registrovala manje od 10.000 potvrđenih slučajeva kovida-19 od početka pandemije, a 134 osoba je umrlo.