Japan će izbaciti u more prečišćenu vodu iz nuklearne centrale u Fukušimi, najavio je danas premijer Jošihide Suga.

Ovom odlukom je završena sedmogodišnja debata o tome kako se rešiti vode koja je bila potrebna za hlađenje nuklearnih reaktora.

Oko 1,23 miliona tona kontaminirane vode trenutno je uskladišteno u više od 1.000 cisterni blizu nuklearne centrale oštećene za vreme velikog cunamija 11. marta 2011. na severoistoku Japana koji je usledio posle zemljotresa.

Voda dolazi od kiše, podzemnih voda ili potrebnih injekcija da se ohlade jezgra nuklearnih reaktora koji su krenuli u fuziju posle cunamija.

Voda je filtrirana više puta da bi se oslobodila od većine radioaktivnih supstanci ali ne i od tricijuma, koji ne može biti pročiščen postojećim tehnikama. Tricijum je opasan za ljudsko zdravlje samo u vrlo visokim dozama, navode stručnjaci.

Tokio je danas saopštio da će radovi na ispuštanju vode početi za oko dve godine.

Susedne Kina i Južna Koreja protiv su ovih planova. Protive im se i ribari i poljoprivrednici Fukušime strahujući da će se time još više pogoršati plasman njihovih proizvoda.

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA se zalagala za opciju ispuštanja vode iz centrale u more gde će se štetna supstanca razblažiti.