Pripadnici Udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu „Horeka RS“ organizovali su danas mirne proteste ispred sedišta predsednika Republike Srpske u Banjaluci, zbog uvođenja restriktivnih mera povodom nepovoljne epidemiološke situacije i zatvoranja ugostiteljskih objekata.

Član Upravnog odbora udruženja Vladan Šurlan izjavio je novinarima da ugostitelji nemaju ništa protiv odluke Kriznog štaba RS, već da se bore da prehrane svoje porodice.

„Svaka država u kojoj je uveden lokdaun subvencioniše svoju privredu. Ovde kod nas samo trpi realni sektor“, istakao je Šurlan.

On je naveo da se radi o spontanom okupljanju ugostitelja i da skup nije prijavljen, ističući da ugostitelji nisu „rušilački faktor“ i da traže da se zajedno sa vlastima RS nađu rešenja za probleme.

„Na početku pandemije bilo je 14.000 zaposlenih u ugostiteljstvu, a sad je tek nešto više od 10.000. Neophodno je da što pre sednemo sa predstavnicima resornih ministarstava i nađemo rešenje. Deca zaposlenih u realnom sektoru isto vole čokoladu kao i deca zaposlenih u javnom sektoru“, naglasio je Šurlan.

Prema njegovim rečima, traže od vlasti i da im objasni kako u tržnim centrima može biti stotine ljudi, a kažnjavaju se jedino ugostitelji.

Ugostiteljima su se pridružili i frizeri, kao i obični građani Banjaluke, a ispred palate predsednika RS postavljen je kordon žandarmerije.

Učesnici protesta su uzvikivali „Lopovi“, „Hajde silo, hoćete li krenuti na gladan narod“.

Žandarmerija je potisnula okupljene prema Gospodskoj ulici, uzvikujući „odbij“.

Učesnici protesta od žandarmerije traže da „ne ide na svoj narod“, ističući da su „ljudi gladni i da nemaju šta da jedu“.

Okupljeni građani pitaju da li su se borili za to da im vlast ne da da radi i da ih policija rasteruje.

Nakon što su učesnike protesta potisnuli od predsedničke palate do sredine parkića prema Gospodskoj ulici, pripadnici žandarmerije su se vratili do sedišta predsednika RS.

Učesnici protesta su se potom razišli.