Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden (Joseph Biden) izrazili su danas spremnost da „nastave dijalog“ kako bi osigurali globalnu bezbednost, saopštio je Kremlj.

Rusija je potvrdila da je Bajden predložio Putinu organizovanje samita u bliskoj budućnosti ali se ne precizira da li je ruski predsednik prihvatio taj predlog.

„Dve strane su izrazile spremnost da nastave dijalog o najvažnijim pitanjima globalne bezbednosti, koje bi udovoljile interesima ne samo Rusije i SAD, već i čitave međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin i Bajden su razgovarali i o tenzijama povezanim sa Ukrajinom, pošto Kijev i zapadne zemlje optužuju Moskvu za gomilanje vojnika na granici sa Ukrajinom, koja teži članstvu u NATO.

Ruski predsednik je naglasio potrebu primene mirovnog sporazuma o Ukrajini postignutog 2015. godine u Minsku.

Bajden je izrazio interesovanje „za normalizaciju situacije“ sa Moskvom i „uspostavljanje stabilne i predvidljive interakcije po ozbiljnim pitanjima kao što su strateška stabilnost i kontrola naoružanja, iranski nuklearni program, situacija u Avganistanu i globalne klimatske promene“.

Odnosi Moskve i Vašingtona su na niskom nivou zbog neslaganja oko niza pitanja od Ukrajine do Sirije, a i zbog optužbe za mešanje u izbore, špijunažu i sajber napade.