Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Zapad da „koristi uhapšenu opozicionu ličnost Alekseja Navaljnog pokušavajući da obuzda Rusiju“.

On je u intervjuu koji je juče emitovao kanal Rusija 24, a koji je urađen u sredu, kazao da su se „protivnici Rusije i naši potencijalni protivnici uvek oslanjali na ambiciozne ljude željne moći i koristili ih“.

Putin je sugerisao da je talas protesta širom Rusije nakon hapšenja i preinačenja presude Navaljnom takođe „uvezen iz inostranstva“, u kontekstu široko rasprostranjene „iscrpljenosti, frustracije i nezadovoljstva“ proistekle iz pandemije virusa korona, prenosi portal themoscowtimes.com.

Kako je rekao, „brojni uspesi Rusije“ na vojnom planu, ali i u upravljanju krizom kovida 19 i razvojem vakcine Sputnjik V, „počeli su da iritiraju“ protivnike Moskve.

„Što smo jači, jača je ova politika obuzdavanja“, rekao je Putin.

„Naši naučnici su izumeli vakcinu“, ponovio je i ukazao da Rusija ima mnogo dostignuća, koja “ neke počinju da ljute“.

„Čim smo se stabilizovali, stali na noge, odmah je počela politika obuzdavanja. Zar to ne vidite? Upravo tada, tiho, malim koracima, pa onda sve snažnije“, rekao je Putin tokom sastanka sa medijima.

On je rekao i da Rusija jača uticaj u postsovjetskom prostoru i da to Zapad želi da suzbije. Naglasio i da Rusija nikad neće okrenuti leđa Donbasu.

Navaljni, oštri kritičar ruskog lidera, uhapšen je po povratku iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja za koje tvrdi da su odgovorni Kremlj i ruska Federalna bezbednosna služba (FSB).

Navaljnom je nedavno preinačena uslovna kazna u zatvorsku u trajanju od tri godine što je izazvalo proteste širom zemlje u kojima je više od 10.000 ljudi privedeno a brojne su optužbe na račun policije zbog prekomerne upotrebe sile.

Nemilosrdne akcije su oštro kritikovale Evropska unija i Sjedinjene Države.

A EU razmatra uvođenje sankcija Rusiji, što još više opterećuje ionako zategnute odnose bloka sa Moskvom.