Hrvatsku javnost ovih dana zgrozila je vest da je ugostitelj na Visu držao četvoricu Nepalaca u ropstvu. Kako piše Slobodna Dalmacija, a prenosi portal Index.hr, osumnjičeni Zoran Marijan (58) je ugostitelj rodom iz Zagreba s prebivalištem na Visu.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je on na štetu četvorice državljana Nepala ostvario obeležja krivičnog dela trgovine ljudima tako što je od decembraa 2020. godine do 20. juna ove godine prevarom i obmanom iskoristio njihov nezakonit boravak i neregulisan radni status, kao i njihovu lošu finansijsku situaciju, kako bi ih vrbovao za zapošljavanje.

Nakon toga ih je odveo na ostrvo Vis i iskoriđćavao za prisilni rad, bez plate, u neprikladnim radnim uslovima u kojima nisu čuvani njihovo zdravlje, bezbednost i dostojanstvo.

Ograničavao im slobodu kretanja oduzimanjem dokumenata, držeći ih u zabludi da će moći slobodno da se kreću nakon dobijanja radne dozvole i regulisanja njihovog boravka u Hrvatskoj, iako je znao da je to nemoguće.

Relevantna istraživanja raznih evropskih institucija već godinama pokazuju da u Evropi danas oko milion ljudi živi u modernom ropstvu.

U izveštaju Evropskog parlamenta iz 2013. godine ustanovljeno je da u EU ima oko 880 hiljada robova.

Veruje se da je to konzervativna procena i da ih je zapravo oko milion.

Uznemirujući izveštaj iz 2013. procenjuje da na području EU deluje čak 3.600 kriminalnih organizacija, koje svojim aktivnostima okreću milijarde evra te nanose ogromnu štetu europskoj privredi, procjena je Povereništva EP-a za istraživanje pranja novca, kriminala i korupcije (CRIM).

Prema tim podacima, od najmanje 880 hiljada robova u EU njih 270 hiljada je seksualno eksploatisana, dok trgovci ljudima rade u „biznisu“ u kojem se godišnje vrti 25 milijardi evra.