Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden je u svom prvom telefonskom razgovoru s kineskim predsednikom Si Đinpingom od kada je stupio na predsedničku funkciju potvrdio da će SAD zauzeti oštar stav prema kršenju ljudskih prava u Kini, kao i prema njenom regionalnom ekspanzionizmu.

Si je branio politiku Kine kao stvar suvereniteta, ali je američkom predsedniku poručio da bi sukob predstavljao „katastrofu“, te je apelovao da se „ponovo uspostave sredstva za izbegavanje pogrešnih procena“, preneli su kineski mediji.

Dvojica lidera su obavili telefonski razgovor nekoliko sati nakon saopštenja da Bajden u Pentagonu formira specijalni tim za pitanja Kine i sastanka visokog zvaničnika Stejt departmenta oči u oči s predstavnikom Tajvana u SAD. Podrška Sjedinjenih Država Tajvanu, koji, za razliku od Pekinga, ne želi „ujedinjenje“ sa Kinom, jedno je od najosetljivijih pitanja u odnosima Vašingtona i Pekinga, a Bajden se u telefonskom razgovoru osvrnuo upravo na tu temu.

„Danas sam razgovarao s predsednikom Sijem i poželeo sve najbolje kineskom narodu za Kinesku Novu godinu“, rekao je Bajden.

„Takođe sam izrazio zabrinutost zbog ekonomskih postupaka Pekinga, kršenja ljudskih prava i pritisaka na Tajvan. Rekao sam mu da ću sarađivati s Kinom kada to bude donosilo korist američkom narodu.“

Kako se navodi u izveštaju Bele kuće, Bajden je takođe postavio pitanje gušenja demonstracija u Hongkongu i kršenja ljudskih prava u Sinđangu, kao i „sve agresivnijih postupaka Kine u regionu“. Takođe su razgovarali o globalnoj zdravstvenoj bezbednosti, klimatskim promenama i sprečavanju širenja oružja, saopštila je Bela kuća, preneo je Gardijan.

Kineski državni mediji su izvestili da su dvojica lidera „razmenili čestitke povodom Kineske Nove godine i stavove o bilateralnim odnosima i glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima“. Si je, takođe, upozorio Bajdena da se sa oprezom odnosi prema pitanjima kao što su Hongkong, Tajvan i Sinđang za koja je rekao da predstavljaju unutrašnja pitanja, koja se tiču teritorijalnog integriteta Kine. Prema izveštaju o telefonskom razgovoru u koji su uvid imali kineski mediji, Si je ponovio da je saradnja „jedini pravi izbor“, te da je potrebno da dve zemlje prikladno upravljaju sporovima na konstruktivan način.

„Saradnja može da pomogne da dve zemlje i svet postignu velike stvari, dok je sukob definitivno katastrofa“, rekao je Si, prema izveštaju lista Saut čajna morning post. Novi specijalni tim Pentagona koji je zadužen za pitanja Kine čini 15 članova koje predvodi visoki savetnik ministra odbrane Lojda Ostina. Tim će se baviti nacionalnom bezbednošću SAD i njihovom vojnom strategijom za Kinu. Bajdenova administracija je obećala da će nastaviti da pruža „stabilnu“ podršku Tajvanu i prognozirala „ekstreman rivalitet“ sa Kinom. On je, tako|e, ukazao da će koristiti bliskost sa Sijem iz vremena kada je bio potpredsednik.

Uoči razgovora, jedan visoki zvaničnik administracije je rekao novinarima da je Bajdenov tim „pronašao pogodnost“ u „osnovnom predlogu Trampove administracije intenzivne strateške konkurentnosti s Kinom, ali smo naišli na ozbiljne probleme u vezi s načinom na koji je Trampova administracija realizovala tu konkurentnost“, izvestio je američki sajt Aksios.

Odnos Trampove administracije s Pekingom je u početku bio topao, a Bela kuća je u to vreme Trampov prvi telefonski razgovor s kineskim liderom ocenila kao „izuzetno srdačan“. Međutim, odnosi su se pogoršavali tokom njegovog mandata, te je došlo do napetosti u vezi s trgovinom, pandemijom i kršenjem ljudskih prava u Kini, njenim odnosima sa susedima, uključujući s Tajvanom, i u Južnom kineskom moru. Za vreme Trampovog mandata je značajno povećana prodaja američkog oružja Tajvanu, a kako se kineska vojska širila i modernizovala, napetosti su rasle. Bajdenova administracija razmatra opoziv sankcija i carina koje je uveo Tramp, ali je saopštila da će zauzeti čvršći stav prema Kini nego što je to bio slučaj za vreme mandata Baraka Obame.