Francuska će uvesti porez na digitalne usluge bez obzira da li će se SAD vratiti pregovorima o tom pitanju ili ne, izjavio je ministar finansija Bruno le Mer.

On je odluku zvaničnog Vašingtona o povlačenju iz razgovora nazvao „provokacijom“.

SAD su objavile noćas da se povlače iz pregovora s evropskim zemljama o novim globalnim poreskim pravilima za digitalne kompanije, uz obrazloženje da u razgovorima nije postigli nikakav napredak, prenosi Rojters.

Francuska, jedna od nekoliko evropskih zemalja koja je donela zakon o novom porezu kako bi prikupila više prihoda od digitalnih kompanija, pristala je da obustavi njegovu primenu dok traju pregovori u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o globalnim pravilima u toj oblasti.

Le Mer je saopštio da su Francuska, Britanija, Italija i Španija danas zajednički odgovorile na pismo američkog ministra finansija Stivena Mnučina o izlasku SAD iz pregovora, i da su poručile da žele postizanje dogovora u okviru OECD-a što je pre moguće.

„Ovo pismo (Mnučinovo) je provokacija. To je provokacija prema svim partnerima u OECD-u u trenutku kada smo na samo nekoliko centimetara do postizanja dogovora o oporezivanju digitalnih giganata“, rekao je Le Mer za radio Frans Inter.

Evropske zemlje tvrde da tehnološke kompanije plaćaju previše mali porez u zemljama u kojima posluju, jer im je omogućeno da prebacuju svoje profite širom sveta uz minimalnu fizičku infrastrukturu.

SAD osporavaju bilo kakve nove jednostrane poreze prema kompanijama iz Silikonske doline bez sporazuma OECD-a.

Le Mer je rekao da će Francuska, bez obzira na to da li će se SAD vratiti za pregovarački sto kako bi se postigao dogovor u OECD-u ili ne, ove godine primenila porez na digitalne usluge.

Vašington je zapretio da će se osvetiti uvođenjem tarifa. SAD su ovog meseca pokrenule istrage o digitalnim porezima u Britaniji, Italiji i Španiji navodeći da su na meti nepravedno američke kompanije.

Portparol britanskog ministarstva finansija je poručio da London ostaje posvećen pronalaženju globalnog rešenja.

Skoro 140 zemalja se uključilo u razgovore o prvoj preradi međunarodnih poreskih pravila kako bi se ona prilagodila digitalnom doba. Cilj je postizanje sporazuma pre kraja godine, iako je epidemija koronavirusa usporila napredak, napominje Rojters.