Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je danas umro u 66. godini, biće sahranjen u sredu, 3. marta, u podne na zagrebačkom groblju Mirogoj, saopšteno je danas u Zagrebu.

Pres služba Grada Zagreba je najavila da će komemoracija biti u utorak u Hrvatskom narodnom pozorištu.

U Gradskoj skupštini od podneva je otvorena knjiga žalosti.

Državni vrh Hrvatske izrazio je saučešće povodom smrti aktuelnog gradonačelnika, kao I brojni lokalni političari.

Bandić koji je gradom upravljao više od 20 godina, iznenada je umro rano jutros od posledica srčanog udara.

Gradom Zagrebom će do redovnih lokalnih izbora sredinom maju upravljati njegova zamenica Jelena Pavičić Vukičević.

Dosad je kandidature za gradonačelnika najavilo 11 kandidata, među kojima je bio i Bandić, ali nije smatram favoritom.

Poslednje ankete davale su najviše šanse kandidatu zeleno-leve političke grupacije „Možemo“ Tomislavu Tomaševiću čija je kampanja gotovo potpuno usmerena protiv Bandićeve politike.

Politički analitičari su u prvim reakcijama istakli da će sve političke grupacije morati da promene kampanju koja je kod svih kandidata bila usmerena upravo na Bandića i njegovo upravljanje gradom.

Višegodišnji gradonačelnik bio je opterećen brojnim aferama, istragama i sudskim postupcima zbog korupcije zbog kojih je bio i u pritvoru. Zbog načina na koji je vodio grad bio je suočen i s talasom protesta, ali je uprkos tome opstajao na vlasti.

U toku je sudjenje u najvećoj korupcijskoj aferi Agram u kojoj se zajedno sa saradnicima i poslovnim partnerima iz gradskih firmi tereti za korupciju tešku oko tri miliona evra. Sve optužbe je odbacio.

Bandić je već neko vreme imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Još 2003. je imao moždani udar. Pre tri godine ugradjen mu je stent. Sredinom prošle godine bio je hospitalizovan pošto mu je pozilo, imao je plućnu emboliju, nekoliko hiruških zahvata i lomova, a nedavno je operisao glasne žice.