Obaveštajna služba Južne Koreje objavila je da je Severna KoreJa pokušala da ukrade informacije o Fajzerovoj vakcini protiv korona virusa tako što su pokušali da „hakuju“ kompaniju Fajzer Inc, objavili su danas poslanici južnokorejskog parlamenta, prenosi Rojters.

Ha Tae-keung, poslanik opozicije u parlamentalnom odboru koji je nadležan za službe bezbednosti, objavio je da je farmaceutska kompanija bila meta hakerskog napada kako bi se pribavile informacije o vakcinama i načinima lečenja kovid-19.

Bilo je pokšaja da se ukrade vakcina protiv kovida i tehnologija lečenja kroz sajber napade i Fajzer je bio hakovan, ponovio je on u izjavi novinarima pošto je dobio izveštaj obaveštajne agencije.

Ha Tae-keung nije iznosio detalje kada se to dogodilo i da li je napad bio uspešan, navodi Rojters pošto je imao uvid u transkript njegovog izlaganja.

Kancelarije kompanije Fajzer u Aziji i Južnoj Koreji nisu imale komentar na ovu vest.

Ova vest usledila je posle nekoliko pokušaja hakera iz Severne Koreje prošle godine da „upadnu“ u sisteme kompanija poput Džonson i Džonson, Novavaks i AstraZeneka.