Više od stotinu ljubljanskih taksista je vožnjom kroz centar grada i trubljenjem protestovalo u utorak protiv odluke Vlade da se svaka 72 sata moraju testirati na korona virus da bi mogli da rade.

Njihov sindikat je upozorio da će protest eskalirati ako Vlada ne povuče odluku koja im se čini nelogična i preterana dok se neka protivepidemijska ograničenja ukidaju, renela je agencija HINA.

Udruženje taksista kaže da im vlada nije određivala obavezno testiranje ni kada je broj sučajeva zaraze bio mnogo veći, ni kad su zbog obustavljanja javnog čprevoza vozili ljude u bolnice i na testiranje.

Ministar saobraćaja Jernej Vrtovec je međutim tvrdio da je odluka o obaveznom testiranju taksista opravdana, ali bi se mogla promeniti ako bi se epidemiološka situacija poboljšala.

Vrtovec je rekao da su taksisti u sličnom položaju kao instruktori u auto-školama koji takođe treba da se testiraju jer su u vozilu u bliskom kontaktu s putnikom-đakom, za razliku od vozača autobusa koji su na dovoljnoj udaljenosoti od putnika, pa za njiih testiranje nije obavezno.