U Sloveniji su od ove nedelje ponovo dopuštene rekreativne sportske aktivnosti na otvorenom i u dvoranama, uz najviše deset učesnika, održavanje razmaka od dva metra i testiranje na korona virus najmanje jednom nedeljno.

U zatvorenim prostorima ponovo se dopušta igranje tenisa, badmintona, vežbanje u fitnes centrima, plivanje u bazenima, klizanje i zajednički treninzi, ali i obuke skijanja, objasnio je danas na konferenciji za novinare slovenački državni sekretar za sport i obrazovanje Marjan Dolinšek.

Kako javlja agencija Hina, redovno nedeljno testiranje je uslov za sve sportiste i rekreativce, još nisu dozvoljeni treninzi za kontaktne sportove, a sportisti i skijaši su pozvani da nose maske i učestvuju u sportskim ativnostima samo ako su potpuno zdravi.

Vlada je osigurala dovoljan broj testova za testiranje svih grupa koje podležu obaveznom testiranju, uključujući zaposlene u trgovinama, školama, ali i za sportiste, a i dalje se sprovodi masovno testiranje antigenskim testovima.

Tako je samo u ponedeljak sprovedeno više od 42.000 testiranja, od čega 37.830 brzim antigenskim testovima, a potvrđeno je 740 novih zaraza, dok je umrlo pet obolelih od korona virusa, najmanje u jednom danu u drugom talasu epidemije.

Broj aktivnih slučajeva zaraza pao je na 12.102, a broj trenutno hospitalizovanih na 691 kovid pacijenta, što će uz povoljan trend po trenutnim prognozama omogućiti novu relaksaciju mera u prvoj polovini marta.