Kineski predsednik Si Đinping održao je danas važan govor na forumu Boao, fokusirajući se na globalni poredak za koji je rekao da su mu potrebne velike reforme.

Konkretno, pozvao je na „odbacivanje hegemonističkih struktura“ u okviru globalne uprave.

Naravno, jasno je da je mislio na glavnog kineskog rivala, Sjedinjene Države, iako nijednu zemlju nije posebno nazvao imenom.

„Neke zemlje podižu barijere i rade na tome da se odvoje od drugih. To će naštetiti svima i nikome neće koristiti“, rekao je kineski predsednik.

Razumljivo je da Kina, kako postaje sve moćnija u ekonomskoj i drugim sferama, želi globalne promene, posebno u pogledu preraspodele moći, i veruje da poredak u kojem je moć koncentrisana na Zapadu, pre svega u Sjedinjenim Državama, nije održiv.

„Svet želi pravdu, a ne hegemoniju“, rekao je Si.

„Velika zemlja takođe mora izgledati kao velika zemlja snoseći veću odgovornost“, rekao je.

Forum Boao, na kojem učestvuje 25 azijskih zemalja, svojevrsni je azijski odgovor na forum u Davosu.

Zanimljivo je da se Kina, koja se formalno i dalje proglašava komunističkom zemljom, u takvim okolnostima najsnažnije zalaže i ističe svoju posvećenost globalnom slobodnom tržištu.

Ali SAD se ne bi složile sa takvom kineskom retorikom.

Treba podsetiti da je glavni razlog eskalacije napetosti između Kine i SAD (posebno tokom Trampove administracije) američka optužba da se Kina ne drži principa slobodnog tržišta (ne dozvoljavajući, između ostalog, prekomerni ulazak stranih kompanije na svoje veliko domaće tržište).