Među zemljama koje je Robert Koh institut iz Nemačke označio kao područja u kojima postoji povećan rizik od zaražavanja koronom našla se i Srbija.

Pored naše zemlje, nemačka ustanova uvrstila je još nekoliko balkanskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Severnu Makedoniju, Crnu Goru. Spisak ukupno sadrži 131 zemlju koje se nalaze uglavnom van Evrope.

Prema pisanju nemačkih medija, svako ko dolazi iz ovih područja moraće da prođe kroz obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju, što je inače mera koja ne pogađa većinu građana koji ulaze u Nemačku iz EU zemalja.

Kako Robert Koh institut ističe, spisak rizičnih zemalja napravljen je na osnovu nekoliko kriterijuma, pa su tako kao opasna područja označena ona gde je broj novoobolelih poslednjih nedelju dana preko 50 na 100.000 stanovnika.

Ovo međutim nije jedini kriterijum, a nemačka ustanova navodi da je u obzir uzet i broj inficiranih, priroda žarišta koja se pojavljuje, kapacitet za testiranje, kao i mere koje se sprovode radi suzbijanja zaraze, poput praćenja kontakata i zaštite.

Takođe je uzeto u obzir i ako ne postoje pouzdane informacije o prethodno navedenom za određene zemlje.

Kako broj novoobolelih u Srbiji u poslednjih nedelju dana na 100.000 stanovnika ne premašuje 50, naša zemlja se našla na ovom spisku zbog neispunjavanja ostalih kriterijuma.

Što se tiče ostalih balkanskih zemalja koje su na Rober Koh „rizičnoj listi“, Crna Gora takođe nema više od 50 novoobolelih na 100.000 stanovnika, kao ni Bosna i Hercegovina dok Severna Makedonija, u kojoj poslednjih dana nastavlja da raste broj zaraženih, ima 54 obolela na 100.000 građana.

Pored balkanskih država, Robert Koh institut još je kao rizične iz Evrope označio Švedsku, Tursku, Albaniju, Belorusiju, Rusiju, Ukrajinu, Moldaviju i Kazahstan, dok ostala mesta, njih preko 100 na listi, zauzimaju područja van Starog kontinenta.

I Slovenija pooštrila uslove za ulazak Srba

Vlada Slovenije je zaoštrila uslove za ulazak putnika iz Srbije, BiH i s Kosova, tako da oni od juče ne mogu da uđu na teritoriju ove zemlje bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na kovid 19, rađenog u državama EU, prenela je agencija Beta. Razlog za pooštravanje kriterijuma je veći dnevni rast obolelih od korone zbog čega su ove zemlje dospele na tzv. „crvenu listu“ epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je prethodno već bila Severna Makedonija.