Iranski „trgovački brod Saviz“ danas je „manje oštećen u Crvenom moru“ u eksploziji koja je predmet istrage, saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova u Teheranu Said Hatibzadeh.

Eksplozija se dogodila „blizu obale Džibutija u utorak 6. aprila oko šest časova ujutru po lokalnom vremenu“, precizirao je portparol.

Iranska agencija Tasnim je ranije javila da je Saviz, koji koriste iranske oružane snage, oštećen „magnetnim minama“, dok je Njujork tajms objavio da iza eksplozije „stoje Izraelci“.

„U nesreći nije bilo žrtava, a u toku je tehnička istraga kako bi se utvrdile okolnosti i poreklo, naša zemlja će u tom pogledu preduzeti sve potrebne mere preko međunarodnih vlasti“, dodao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Iran je ranije saopštio da je u „koordinaciji sa Međunarodnom pomorskom organizacijom“, agencijom UN, Saviz kao „civilni brod raspoređen u regionu Crvenog mora i Adenskog zaliva kako bi se osigurala bezbednost“ plovnih puteva u toj zoni, rekao je portparol.

„Ovaj brod je konkretno služio kao logistička stanica – tehnička i logistička podrška – Irana u Crvenom moru“, dodao je on.