Uvereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, devet kongresmena demokrata u ulozi tužilaca pozvali su senatore da bivšem predsedniku onemoguće da se ponovno kandiduje za šefa države zbog „podsticanja“ svojih pristalica na napad na Kapitol.

Oni su završili iznošenje argumenata o ulozi Trampa u neredima 6. januara.

U intervjuima, video snimcima i policijskim zapisima sa hapšenja ponavljala se ista slika – demonstranti su verovali da deluju prema željama (i naredbama) predsednika Sjedinjenih Država, piše Bi-Bi-Si.

Džejmi Raskin, vođa kongresmena demokrata, obraćajući se stotinama senatora, koji su sudije, porotnici, svedoci, upitao je da li „iko u ovom domu može verovati da bi Tramp prestao da podstiče na nasilje kako bi postigao svoje ciljeve, ako mu se dozvoli povratak u Ovalnu kancelariju“.

„Ako se vrati na vlast i krene po svom“, dodao je, „možemo se ljutiti samo na same sebe“.

Na jednom snimku vidi se kako je demonstrant ispred Kapitola uporno vikao u megafon: „Pozvao nas je predsednik Sjedinjenih Država“.

„Došli su ovde jer im je tako rekao predsednik“, konstatovala je članica Kongresa iz Demokratske stranke Dajana Deget.

Za osudu Trampa u stranački ravnomerno podeljenom Senatu od 100 mesta potrebna je dvotrećinska većina.

Oslobađajuća presuda čini se verovatnijim ishodom jer je Trampu velika većina republikanskih senatora do sada ostala verna.

Ipak, ukoliko bude osuđen, Senat bi takođe mogao da glasa da mu se zabrani ponovno obavljanje javnih funkcija.

„Jer impičment, osuda i diskvalifikacija sa funkcije nisu samo prošlost. To je budućnost“, rekao je u četvrtak kongresmen Ted Liju, tvrdeći da se Tramp nije pokajao zbog svojih postupaka.

„Ukoliko bude osuđen to će osigurati da nijedan budući zvaničnik, nijedan budući predsednik ne učini slično“.

Tužilac Džo Negus kazao je da Tramp „nije samo neki momak“ koji je držao kontroverzni govor – bio je predsednik koji se obratio pristalicama koje su „bile spremne za nasilje, a on je samo kresnuo šibicu“.

Dejvid Sisilin, član Predstavničkog doma, koristio je video zapise i sudske dokumente kako bi ilustrovao štetu nanetu „Kongresu i demokratskom procesu“.

Dodao je da su neki izgrednici priznali da su planirali da ubiju potpredsednika Majka Pensa i predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, dok su drugi govorili o „zatvaranju“ poslanika u podrum, gde su se sakrili i „uključivanju gasa“.

„Nikada niko od nas nije zamišljao da ćemo se suočiti sa smrtnom opasnošću od mafije koju je podstakao predsednik Sjedinjenih Država“, rekao je Sisilin.

Demokrate su takođe tvrdile da je ponašanje Trampa prouzrokovalo „dugoročnu štetu“, kako domaćoj bezbednosti, tako i međunarodnom položaju države.

Menadžerka postupka impičmenta Dajana Deget tvrdila je da su pretnje domaćih ekstremističkih grupa „pogoršane i odbijanjem Trampa da preuzme odgovornost i osudi ono što je Federalni istražni biro identifikovao kao neke od „najopasnijih elemenata naše zemlje“.

Kongresmen Džoakim Kastro kazao je da su međunarodni saveznici šokirani napadom, „dok se naši neprijatelji sprdaju sa nama“. „Svet posmatra i pita se da li smo ono što kažemo da jesmo“, rekao je Kastro.

Pravni tim Trampa imao je priliku da iznese svoje argumente. Njihova glavna teze jeste da je bivši predsednik „koristio svoje pravo na slobodu govora“ kada je predsedničke izbore prošlog novembra proglasio lažnim.

Trampovi advokati Brus Kastor i Dejvid Šoen imali su 16 sati da iznesu svoju odbranu. Šoen je optužio demokrate za „snimanje filmova“ i predstavljanje slučaja kao „zabavnog paketa“ sa video i audio snimcima koje su pokazali Senatu, piše Si-En-En.

Brojni republikanski senatori izjavili su da će glasati u korist Trampa jer ne veruju da ustav dozvoljava opoziv bivšeg predsednika, uprkos tome što je Senat odbacio taj argument glasanjem u utorak.

Nakon toga će uslediti debata i glasanje o tome da li dozvoliti izlaganje svedoka – ako ih bilo koja strana želi.

Predviđa se da bi ceo proces mogao da bude gotov najkasnije do ponedeljka – manje od nedelju dana od početka.

To je u potpunoj suprotnosti sa poslednjim suđenjem Trampu, koje je trajalo tri nedelje, ili postupkom protiv predsednika Endrua Džonsona 1868. koji je imao svedoke i trajalo je više od dva meseca.