Statistička agencija Evropske unije (Evrostat) objavila je danas podatke da je u periodu od marta do novembra 2020. godine zabeleženo više od 450.000 umrlih u Uniji, nego što je bio prosek proteklih nekoliko godina, prenosi portal Politiko.

Portal navodi da je vrh bio u novembru, kada je zabeleženo 40 odsto više umrlih nego što je bio višegodišnji prosek.

Istraživači su računali prosek EU koristeći podatke iz svih članica, osim Irske, koja ih nije dostavila.

Novembarsko povećanje umrlih prati broj umrlih u aprilu, tokom prvog talasa pandemije, kada je bilo 25 odsto više umrlih nego što je prosek.

Broj umrlih je bio nešto bliži višegodišnjem proseku tokom letnjih meseci, ali od avgusta počinje nagli porast smrtnih slučajeva.

Najveći broj umrlih u novembru prijavile su Bugarska, Poljska i Slovenija, koja su pokazale rast od skoro 90 odsto u odnosu na april.

Belgija je u novembru imala povećanje od 60 odsto umrlih, Italija i Austrija oko 50 odsto.

Podaci koincidiraju sa slučajevima kovida i smrti od korone, ali Evrostat navodi da podaci ne prave razliku između uzroka smrti.

Ukazuju međutim da povećanje broja daje generalnu ocenu o smrtnost pandemije, dok bi korišćenje podataka o direktnim smrtima od korone moglo biti manje korisno poređenje, jer države koriste različite načine za klasifikaciju smrtnih slučajeva od posledica kovid-19.