Kampanje vakcinacije protiv kovida-19 u Evropi koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kritikovala u četvrtak zbog „neprihvatljive sporosti“, teče uz velike razlike među zemaljama koje prednjače i ostalih koje zaostaju.

Do danas je više od 152 miliona doza vakcina dato u „Evropskoj zoni SZO“ koja obuhvata i Rusiju, Tursku, Izrael i bivše sovjetske republike na Kavkazu i u Centralnoj Aziji, po podacima koje je AFP prikupio iz zvaničnih izvora u četvrtak u 14:00 GMT.

To predstavlja četvrtinu od 596 miliona doza vakcina datih širom sveta, iako je u tom području samo 12 odsto svetskog stanovništva. Poređenja radi, Sjedinjene Države dale su približno toliko doza (150 miliona), ali sa stanovništvom koje je skoro triput manje.

Svakog dana protekle nedelje, 0,31 odsto stanovništva te „Evropske zone SZO“ dobilo je dozu vakcine, što je mnogo veća stopa nego drugde u svetu (0,18 osto). Ali i tu je evropska stopa gotovo triput niža od stope u Sjedinjenim Državama (0,85 odsto).

Iako poređenje sa Sjedinjenim Državama za nju nije laskavo, Evropa je i dalje među najboljima u svetu.

Podaci o vakcinaciji ipak pokazuju velike razlike među zemljama.

Unutar evropskog područja je i zemlja s najnaprednijom kampanjom vakcinacije na svetu – Izrael (60 odsto stanovništva je primilo bar jednu dozu), kao i druge vodeće zemlje poput Velike Britanije (45,5 odsto), Malte (32,3 odsto), Mađarske (21,4 odsto) ili Srbije (21,3 odsto). Poređenja radi, u Sjedinjenim Državama je vakcinisano 29,5 odsto stanovništva.

Pored toga, od deset zemalja, ne računajući mikro-države, koje najbrže vakcinišu na svetu, četiri su evropske: Malta (1,2 odsto stanovništva dnevno), Mađarska (0,86 odsto), Velika Britanija (0,81 odsto) i Island (0,63 odsto).

Ali, tempo vakcinacije je slabiji i iznosi oko 0,4 odsto stanovnika dnevno, u četiri glavne ekonomije Evropske unije – Nemačka, Francuska, Španija i Italija. Ukupno su te četiri zemlje vakcinisale 12 odsto svog stanovništva, što spada u prosek EU.

Druge evropske zemlje, uglavnom na istoku kontinenta, vakcinišu mnogo sporije.

To je u EU naročito u Bugarskoj (vakcinisano samo 5,4 odsto stanovnika) i Letoniji (6,1 odsto).

A izvan EU po vakcinaciji najviše zaostaju Ukrajina (vakcinisano 0,6 oddsto stanovnika), Modavija (jedan odsto), Crna Gora (3,1 odsto) i Albanija (4,1 odsto).